Chutné trvanlivé pečivo so zemiakovou plnkou alebo plnené s klobáskou. Na zemiakovú plnku možno použiť aj zvyšok zemiakovej kaše, chutné využitie zvyškov.
Suroviny na cesto:
- 500g hl. múky
- 20g čerstvý kvasníc
- 1PL cukru
- 1PL soli
- 50g masla izbovej teploty
- 50ml oleja
- 200ml vlažného mlieka
- žĺtko a semiačka
Bezmäsitá/zemiaková plnka
- 2-3 uvarené zemiaky (prípadne za šálku zemiakovej kaše)
- 50g postrúhaného tvrdého syra (napr. ementál, gouda)
- 1PL rajčinového pyré
- 50g jemného krémovitého syru (mascarpone) alebo ricotta
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
- 100g klobásy pokrájanej na malej kocky
- 50g postrúhaného tvrdého syra
Postup:
- Droždie rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
- Do misky dáme múku, kvások, soľ, olej a maslo a postupne pridávame mlieko až vznikne elastické, nelepivé cesto. Toto miesime aspoň 10 minút, potom prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
- Cesto po vykysnutí rozdelíme na 2 časti. Prvú časť rozgúľame na obdĺžnik. Na plnku zmiešame rozmágané zemiaky so syrom, rajčinovým pyré, pretlačeným strúčikom cesnaku, jemným krémovitým syrom a všetko dochutíme soľou a čiernym korením.
- Potom plnku rovnomerne nanesieme na spodnú časť obdĺžnika a cesto pomaly zarolujeme do rolády. Tú rozdelíme na 10 rovnakých dielov a tieto pokladieme na plech s odstupom. Prikryté necháme kysnúť 10 minút.
- Medzitým druhú časť vygúľame do šuľca a ten rozkrájame na 10 rovnakých dielov. Na klobásovú plnku zmiešame na drobno pokrájanú klobásu a postrúhaný syr.
- Každý diel cesta potom na ruke roztiahneme do tvaru vajca, do stredu dáme časť plnky, kraje cesta dobre uzavrieme a vygúľame guľku. Tú položíme na plech. Toto zopakujeme aj so zvyšným cestom a zvyšnou plnkou. Takisto cesto prikryté necháme 10 minút stáť.
- Trúbu si nahrejeme na 200C. Žemličky pomažeme žĺtkom, potom posypeme semiačkami (napr. mak/sézam) a necháme piecť ca. 20 minút do zlatista.
- Po vychladnutí skladujeme v uzavretej nádobe.