Výborný recept pre milovníkov slaného karamelu. Slaný sa stane vďaka slaným arašídom, ktoré tiež dodajú krásnu chrumkavú chuť plnke.
Na cesto potrebujete:
- 4 menšie vajíčka
- 80g kryštáľového cukru
- 40g kakaa
- 60 g preosiatej hladkej múky
- Štipka prášku do pečiva
Na plnku potrebujete:
- 4 PL kryštálového cukru
- 100 g masla
- 100ml šľahačkovej smotany
- 200g arašidov (ak použijete čerstvé, tak ešte 0,5čl morskej soli) alternatívne môžete zvoliť slané arašidy
- 30g čokolády na varenie na ozdobu
- 1 šľahačkovú smotanu
- 1 stužovač šľahačky
Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny, odložíme ich stranou.
- Žļtka vyšľaháme s cukrom takisto do tuhej peny. Na to mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.
- Pridáme preosiatú múku a kakao. Potom pridáme bielkovú penu a pomalými pohybmi zmiešame s vajíčkami tak, aby nám zostala nadýchaná konzistencia cesta.
- Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme pri 180C ca 15-20min.
- Ešte horúce cesto v papiery na pečenie zatočíme do formy rolády a necháme takto vychladnúť.
- V jednom hrnci si nahrejeme smotanu s maslom až sa maslo roztopí.
- Do druhého hrnca dáme cukor a ten za zohrievania a občasného miešania necháme skaramelizovať. Dôležité je aby ste cukor nemiešali vareškou ale len krúžením hrnca. Takisto nikdy nenechávajte karamel bez dozoru.
- Akonáhle sa cukor zmení na hnedastú tekutinu, prilejeme horúcu šľahačku s maslom a miešame až sa položky spoja. Tentoraz už kľudne použite metličku na miešanie.
- Medzitým si vylúskame arašidy a posekáme ich na menšie kusy. Ak nemáte čerstvé arašidy, môžete použiť takisto slané vylúpané arašidy, potom už ale karamel neosolte.
- Karamelovú zmes necháme 10 minút chladnúť v chlade.
- Medzitým šľahačku vyšľaháme so stužovačom do tuha.
- Potom roládu plníme. Najskôr opatrne nanesieme karamelovú zmes a nanesieme ju na celé cesto. Potom do stredu dáme 2/3 šľahačky a roládu zarolujeme. Takto pripravenú dáme na 2 hodiny tuhnúť do chladničky.
- Na záver nanesieme na vrch rolády zvyšnú šľahačku. Čokoládu roztopíme a urobíme ňou vzor na povrchu rolády. Zopár arašídov môžeme tiež položiť na vrch rolády. A môžeme servírovať ☺️.