Šošovicová polievka s podmaslím

Táto polievka sa u nás traduje vždy na vianoce a už ako deti sme sa jej nevedeli dojesť. Jej hlavným tajomstvom je pridanie takzvaného podmaslia, je to obdoba zápražky, ktorá sa voľakedy používala na dochucovania jedál.

Suroviny:

  • 250g zelenej šošovice
  • 2 l vody
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1/2 zeleru
  • 1 petržlen
  • soľ, čierne korenie, rasca, bobkový list
  • 3 PL masla
  • 3 PL hrubej múky
  • Petržlenová vňať

Postup

  1. Zelenú šošovicu namočíme na hodinu do vody. Potom ju prepláchneme a dáme do veľkého hrnca.
  2. Potom ošúpeme koreňovú zeleninu a pokrájame ich na drobno. Pridáme k šošovici a zaliať vodou tak, aby bola voda aspoň 3cm nad zeleninou.
  3. Polievku osolíme, okoreníme čiernym korením, rascou a bobkovým listom a varíme ca. hodinu do mäkka.
  4. Medzitým si pripravíme podmaslie. Na to roztopíme na nízkom ohni maslo až dostane zlatistu farbu, potom pridáme múku. Urobí sa hustejšia zápražka, ktorú krátko opekáme. Pridáme červenú sladkú papriku.
  5. Keď je zelenina mäkká, pridáme podmaslie a necháme spolu ešte raz prevrieť. Na záver pridáme na drobno posekanú petržlenovú vňať.

2 komentáre

  1. ? Chválim

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*