Táto polievka sa u nás traduje vždy na vianoce a už ako deti sme sa jej nevedeli dojesť. Jej hlavným tajomstvom je pridanie takzvaného podmaslia, je to obdoba zápražky, ktorá sa voľakedy používala na dochucovania jedál.
Suroviny:
- 250g zelenej šošovice
- 2 l vody
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1/2 zeleru
- 1 petržlen
- soľ, čierne korenie, rasca, bobkový list
- 3 PL masla
- 3 PL hrubej múky
- Petržlenová vňať
Postup
- Zelenú šošovicu namočíme na hodinu do vody. Potom ju prepláchneme a dáme do veľkého hrnca.
- Potom ošúpeme koreňovú zeleninu a pokrájame ich na drobno. Pridáme k šošovici a zaliať vodou tak, aby bola voda aspoň 3cm nad zeleninou.
- Polievku osolíme, okoreníme čiernym korením, rascou a bobkovým listom a varíme ca. hodinu do mäkka.
- Medzitým si pripravíme podmaslie. Na to roztopíme na nízkom ohni maslo až dostane zlatistu farbu, potom pridáme múku. Urobí sa hustejšia zápražka, ktorú krátko opekáme. Pridáme červenú sladkú papriku.
- Keď je zelenina mäkká, pridáme podmaslie a necháme spolu ešte raz prevrieť. Na záver pridáme na drobno posekanú petržlenovú vňať.
? Chválim
Ďakujem 🙂