V záhrade mi rastie ešte ružičkový kel, tento je nenáročný a zvláda aj mierne mrazy. Preto som sa rozhodla ho tentoraz spracovať vo forme polievky, i keď aj čerstvý bez tepelnej úpravy chutí čerstvý ružičkový kel výborne. Táto polievka je bez mliečnych ingrediencii ale napriek tomu krásne krémovitá.
Potrebujete:
- 1 cibuľa
- 3 veľké zemiaky
- 10 hlavičiek ružičkového kelu
- 1,5l vody/zeleninový vývaru
- 1čl soľ, čierne korenie, rasca
Postup:
- V hrnci na oleji opečieme cibuľu pokrájanú na drobno až začne dostávať zlatistú farbu.
- Medzitým si očistíme ružičkový kel, pritom odoberieme jeho vonkajšie lístky a kel rozrežeme na polku. Pridáme k cibuli a na miernom ohni ďalej opekáme.
- Zemiaky si očistíme a pokrájame na kocky. Po 5 minútach opekania zalejeme kel aj cibuľu vodou prípadne zeleninovým vývarom a pridáme zemiaky.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a rascou a polievku necháme zovrieť. Potom na miernom ohni varíme 25 minút.
- Následne rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Vďaka škrobu zo zemiaku je polievka krásne krémovitá, netreba ju už zahusťovať.