Tento recept som dostala od mojej nemeckej svokry, ktorá ho podedila vrámci svojej rodiny. Toto vianočné pečivo nechýba v Nemecku pri žiadných vianociach, asi ako nase medovníčky, a už som ho vyskúšala v rôznych podobách ale zatiaľ mi najviac zachutili tie od mojej svokry. Okrem toho som zberateľkou tradičných receptov a tak ani tento u mňa nemohol chýbať.
Suroviny na cesto:
- 300g hladkej múky
- ½ prášku do pečiva
- 150g kr.cukru
- 1 Vanilkový cukor
- 150g masla alebo margarínu
- 3 vajíčka
Plnka:
- 200g posekaných mandlí
- 200g posekaných lieskových orieškov
- 3 PL lekváru (najlepšie marhuľového)
- 100g kr. Cukru
- 100g masla
- 2 balenia vanilkového cukru
- 4PL vody
Postup:
- Do hrnca vložíme maslo, lekvár, vodu, cukor, vanilkový cukor a necháme spolu za miešania roztopiť. Keď sú položky tekuté , pridáme posekané prípadne postrúhané oriešky.
- Všetko dobre premiešame a plnku necháme dôkladne vychladnúť.
- Na cesto najskôr vyšlaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme múku, maslo a prášok do pečiva a vypracujeme vláčne cesto, ktoré je ešte mierne tekuté. To potom rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Na to nanesieme orieškovú zmes a takisto ju rovnomerne rozotrieme. Necháme spolu pri 180°C piecť do zlatista (ca.25min).
- Potom necháme vychladnúť cesto a pokrájame ho na kocky a tie ešte na polku tak, aby vznikli trojuholníčky.
- Strany trojuholníkov namočíme na záver do roztopenej čokolády a necháme vychladnúť. Alternatívne môžeme čokoládou len postriekať povrch trojuholníčkou.
Pingback: Nemecké vianočné pečivo Nussecke (videorecept) - recepis.sk - Keď tradície chutia