„Nussecken“- Nemecká vianočná špecialita

Tento recept som dostala od mojej nemeckej svokry, ktorá ho podedila vrámci svojej rodiny. Toto vianočné pečivo nechýba v Nemecku pri žiadných vianociach, asi ako nase medovníčky, a už som ho vyskúšala v rôznych podobách ale zatiaľ mi najviac zachutili tie od mojej svokry. Okrem toho som zberateľkou tradičných receptov a tak ani tento u mňa nemohol chýbať.

Na cesto potrebujete:

  • 300g hladkej múky
  • ½ prášku do pečiva
  • 150g kr.cukru
  • 1 Vanilkový cukor
  • 150g masla alebo margarínu
  • 3 vajíčka

Plnka:

  • 200g posekaných mandlí
  • 200g posekaných lieskových orieškov
  • 3 PL lekváru (najlepšie marhuľového)
  • 100g kr. Cukru
  • 100g masla
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • 4PL vody

Postup:

  1. Do hrnca vložíme maslo, lekvár, vodu, cukor, vanilkový cukor a necháme spolu za miešania roztopiť. Keď sú položky tekuté , pridáme posekané prípadne postrúhané oriešky.
  2. Všetko dobre premiešame a plnku necháme dôkladne vychladnúť.
  3. Na cesto najskôr vyšlaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme múku, maslo a prášok do pečiva a vypracujeme vláčne cesto, ktoré je ešte mierne tekuté. To potom rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Na to nanesieme orieškovú zmes a takisto ju rovnomerne rozotrieme. Necháme spolu pri 180°C piecť do zlatista (ca.25min).
  5. Potom necháme vychladnúť cesto a pokrájame ho na kocky a tie ešte na polku tak, aby vznikli trojuholníčky.
  6. Strany trojuholníkov namočíme na záver do roztopenej čokolády a necháme vychladnúť. Alternatívne môžeme čokoládou len postriekať povrch trojuholníčkou.

Pozri tiež VIDEO k receptu- https://youtube.com/shorts/xMveYCHALUY?feature=share

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.