Kysnuté cesto má veľmi rozmanité využitie. Jedným z mojích obľúbených je jeho príprava na sladko, v tomto prípade ako moravské koláče s tvarohovou plnkou s citrónovou arómou a brusnicovým džemom. Výsledkom sú výdatné a krásne aromatické koláče.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc
- 1 PL cukru na kvások
- 1 čl soli
- 100g roztopeného masla
- 250ml mlieka
- 1 žĺtko na potretie
Okrem toho:
- 250g jemného tvarohu
- 5PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Citrónová kôra
- Brusnicová marmeláda
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom.
- Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto. To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Potom cesto rozdelíme na ca. 12 rovnakové veľkých kusov, ktoré rukami vyformujeme do kruhu, položíme na pomúčenú pracovnú plochu. Potom ich opäť tieto prikryjeme a necháme ešte 20 minút oddychovať.
- Medzitým si pripravíme plnku. Na to zmiešame tvaroh s práškovým cukrom a čerstvo postrúhanou kôrou citróna.
- Jednotlivé kusy cesta potom dáme na plech vyložený papierom na pečenie (dodržíme pri tom dostatočný odstup lebo koláče ešte počas pečenia podrastú).
- Do každého kusu cesta potom vyrobíme malú priehlbinu. Na to som použila malú misku, ktorú som zatlačila do cesta.
- Potom do každej pruehlbiny dáme za 1 polievkovú lyžicu plnky a na to dáme do stredu za 1 cajovú lyžicu marmelády.
- Kraje cesta pomažeme ešte žĺtkom a takto pripravené pečieme pri 200°C ca.25-30 minút do zlatista.
- Na záver ozdobíme každý koláč čerstvou brusnicou