Avokádo je vynikajúca potravina, bohatá na blahodárne tuky. Dá sa pripraviť formou pečenia, varenia ale najjednodukšie je ho jesť surové, napríklad vo forme nátierky. Tá je za pár minút hotová a chutí výborne, najmä na čerstvom pečive alebo topinke.
Potrebujete:
- 1 zrelé (mäkké) avokádo
- Soľ, čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku
- Citrónová šťava
Postup:
- Na túto nátierku treba dozreté, teda už mäkké avokádo. Ak kúpite v obchode nezrelé (tvrdé) avokádo, nieje to problém. Proste ho necháte pár dní pri izbovej teplote stáť, aby postupne dozrelo.
- Avokádo rozrežeme pozdĺžne na polku, vybrerieme kôstku a lyžičkou vydlabeme vnútro.
- Vnútro avokáda roztračíme vidličkou na kašu a pokvapkáme ho pár kvapkami citrónu, to zabráni tomu, že avokádo zhnedne.
- Následne ho osolíme a okoreníme čierným korením. Pridáme tiež 1 čerstvý roztlačený cesnak.
- Už len všetko dobre premiešame a naniesieme na chlieb.
- Kdo chce môže hotový chlieb ešte posypať sézamom alebo čiernym sézamom.