Toto je obľúbená polievka z môjho detstva. Moje deti ju takisto zbožňujú a väčšinou je pri nej bitka o najväčší kúsok vajíčka. Je to mimoriadne dobrý pocit vedieť, že niektoré tradície sa v rodine dedia.
Prísady:
- 2PL hladkej múky
- 2PL oleja
- 1-2PL sladkej červenej papriky
- 1,5l vývaru (používam hovädzí)
- malé cestoviny (napr. mušličky alebo slovenská ryža)
- 2-3 vajíčka
Postup:
- Hladkú múku a olej dáme do hrnca nahriať a za stáleho miešania vypracujeme svetlú zápražku.
- Pridáme červenú papriku. Hneď odoberieme z ohňa, pridáme 100ml vody a všetko dobre premiešame až pokiaľ sú všetky hrčky odstránené.
- Prilejeme vývar a polievku vrátime na oheň. Dochutíme soľou, kmínom a pridáme za 2 hrste drobných cestovín.
- Za občastného miešania necháme zovrieť. Treba dať pozor, vďaka zápražke zvykne pri vretí polievka z hrnca vykypieť, preto je dobré počkať až do zovrietia pri hrnci a potom hneď teplotu znížiť na minimum.
- Na záver pridáme do vývaru 2-3 vajíčka a polievku premiešame. Nechať spolu ešte 2-3 min. variť a ešte teplé servírujeme.