U nás doma sa mak teší mimoriadnej obľube, jedno v akej podobe. Na kysnutom ceste, v závinoch, ako príloha k cestovinám či sladkým múčnym jedlám..a najnovšie tiež aj ako chutný sladký cheesecake.
Na cesto:
- 200g maslových sušienok alebo piškót
- 70g masla izbovej teploty
- 1 vajíčko
- 3-4Pl pr.cukru
Na makovú plnku:
- 500g jemného krémovitého syru (Mascarpone/Lučina)
- 250g jemného tvarohu
- 200g kyslej smotany
- 3-4Pl pr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2Pl kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
- 25g pomletého maku
- 5-6Pl celého maku
- Kôra z citróna
Na bielu plnku:
- 500g gréckeho jogurtu
- 1 balenie čírej rozdrtenej želatíny
- 2-3Pl vody
- 1 vanilkový cukor
- 3-4Pl pr.cukru
Postup:
- Sušienky rozmixujeme kuchynským robotom na jemno. Alternatívne môžeme dať keksíky do sáčku, ten dobre uzavrieť, a potom valčekom na cesto keksíky rozdrobiť na jemno.
- Rozdrobené keksíky zmiešame s maslom, vajíčkom a cukrom.
- Tortovú formu vymastíme, nasypene do nej sušienkové cesto a potom ho pomocou lyžice rovnomerne na dne formy a po jeho stranách rozmiesníme. Ja zvyknem lyžičku pomazať troškou oleja, potom sa cesto nelepí na lyžicu a ide to raz-dva.
- Takto pripravené cesto dáme na 10 minút do chladničky.
- Medzitým si pripravíme makovú plnku. Na to zmiešame jemný krémovitý syr s tvarohom, smotanou, cukrom a vanilkovým cukrom. Dobre premiešame.
- Pridáme škrob, pomletý a celý mak ako aj kôru z citróna. Opäť premiešame.
- Plnku nalejeme na stuhnuté cesto. Pečieme pri 180C ca 45minút pokiaľ plnka stuhne. Potom necháme vychladnúť.
- Rozdrtenú želatínu dáme do hrnca a pridáme trošku vody. Premiešame. Potom hrniec na krátko (1 minútu) nahrejeme, v teplom hrnci sa želatína lepšie roztopí. Pozor, nevaríme ju len napomôžeme topeniu želatíny nahriatím.
- V miske vymiešame jogurt s práškovým a vanilkovým cukrom. Za lyžicu jogurtovej zmesi odoberieme a dáme k želatíne. Dobre rozmiešame. Potom celú želatínu vlejeme do misky s jogurtom a dôkladne premiešame.
- Plnku nanesieme na vychladnutú makovú plnku a povrch zarovnáme.
- Cheesecake necháme aspoň 2 hodiny tuhnúť v chlade.
- Pred servírovaním ozdobíme makom prípadne ovocím.