Dnes som experimentovala v kuchyni a zistila, že keď kysnuté cesto pomažem namiesto vajíčka roztopeným maslom, tak dostane cesto krásne chrumkavú kôrku. Tak vznikli tieto cesnakové chrumkavé krúžky, ktorých sme sa nevedeli dojesť.
Potrebujete:
- 400g hl múky
- 1/2 (20g) čerstvých kvasníc + 1Pl kr.cukru
- 1Pl soľ
- 40+40g masla izbovej teploty
- 180ml mlieka
- 1 vajíčko
- 4 strúčiky cesnaku
- 100g postrúhaného tvrdého syru (napr. Eidam, Gouda)
- Za hrsť čerstvých posekaných byliniek (napr. Pažítka)
- Sézam na ozdobu
Postup:
- Droždie rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a dobre premiešame. Potom necháme stáť 10minút pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku nasypeme do misky, pridáme soľ, maslo (30g), vajíčko a mlieko. Miesime až vznikne elastické cesto.
- Cesto zakryjeme a necháme hodinu stáť aby nakyslo.
- Potom cesto na pomúčenej pracovnej doske vyrolujeme na tenko a vytvoríme veľký obdĺžnik.
- Zvyšné maslo roztopíme a štetcom nanesie na vyroľované cesto. Trochu masla si odložíme bokom na neskôr.
- Cesnak roztlačíme a spolu s bylinkami rovnomerne rozotrieme na cesto.
- Syr postrúhame na jemno a rovnomerne ho rozmiestnime na polovicu cesta. Cesto posolíme.
- Potom v polovičke cesto preložíme, a rukamy dobre pritlačíme aby zanikli možné vzduchové bubliny. Valčekom prejdeme po ceste.
- Cesto po šírke nožom narežeme na 10-12 pásov. Uprostred každého pásu cesta spravíme uprostred nárez (p. Obrázok).
- Pásy cesta zatočíme a potom takto zatočené spojíme oba konce a vytvoríme kruh.
- Kruhy položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pomažeme ich povrch zvyšným maslom. Na záver posypeme povrch sézamom.
- Takto pripravené kruhy dáme piecť pri 180C na ca.25 minút do chrumkava.