Takto pripravenú cukinu som po prvýkrát jedla u mojej známej a nevedela som sa jej dojesť. Cukina v plnohodnotnej zeleninovej omáčke je chuťovo intenzívna a podľa toho, ako jemne pripravíte omáčku možno ju použiť ako nátierkuna pečivo, prílohu k pečenému mäsu alebo keď necháte väčšie kúsky tak tiež ako hlavný zeleninový pokrm. Okrem toho je mimoriadne trvácna a uložená v sterilizovaných pohároch aj niekoľko mesiacov vždy podľa potreby k dispozícii. Pôvod má tento spôsob prípravy v Rusku a veľmi odporúčam všetkým milovníkom cukety tento recept vyskúšať.
Potrebujete:
- 2 veľké cukiny (ca.1kg)
- 10ks zrelých veľkých rajčín
- 2ks červenej papriky kápie
- 2ks kuchynskej cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 3ks mrkvy
- 1 veľké jablko
- 1/2čl kyseliny citrónovej
- 50ml rajčinovej šťavy
- 2Pl rajčinového pyré
- 1PL čerstvého korenia (napr. kôpru)
- 2PL kr. cukru (najlepšie hnedého trstinového)
- soľ, čierne korenie, čili
Postup:
- Cukinu pokrájame na stredne veľké kocky (ca. 1*1cm) a dáme do misky. Posypeme 2PL soli a premiešame. Necháme pol hodinu oddychovať. Potom obmyjeme vodou prebytočnú soľ a dobre osušíme.
- V kuchynskom robote rozsekáme rajčiny a ošúpané jablko na jemnú kašu. Rajčiny netreba šúpať, možno ho použiť v celku.
- Takto pripravenú zmes nalejeme do hrnca a prikryté necháme 20 minút pomaly variť.
- Medzitým si ošúpeme cibuľu a cesnak, pokrájame ju robotom (alebo nožom) na jemno, dáme do druhej panvice spolu s 1PL oleja a necháme pomaly opekať. Pridáme 1PL cukru.
- Mrkvu postrúhame buď na hrubo alebo ju takisto robotom posekáme na drobno, pridáme k cibuli a ďalších 5 minút spolu opekáme.
- Potom pokrájame kápiu na malinké kúsky a pridáme k mrkve, opekáme ďalších 5 minút. Takto pripravenú zeleninu pridáme k rozvarenej rajčinovej zmesi. Takisto pridáme 1PL cukru a 1PL soli ako aj čierne korenie a čili. Necháme ďalej prikryté dusiť.
- Do tej istej panvici dáme opäť za 1PL oleja a potom pomaly opekáme cukinu zo všetkých strán 10-15 minút do zlatista.
- Časť rajčinovej zmesi (ca. 1l) odoberieme a rozsekáme ponorným mixérom na jemno. Vrátime k rajčinovej zmesi. Pridáme rajčinovú šťavu a pyré.
- Potom pridáme tiež cukinu do rajčinovej zmesi spolu s troškou kyseliny citrónovej. Varíme už len 10-15 minút pokiaľ cukina ostane pekne mäkká.
- Na záver podľa potreby ešte dochutíme, napríklad bylinkami (kôpor).
- Zaváraninové poháre sterilizujeme. Zmes nalejeme ešte vrelú do pohárov a uzavrieme deklom. Dobre zatiahneme a pohár postavíme dole hlavou. Zakryjeme ho kuchynskou utierkou a takto necháme niekoľko hodín pomaly vychladnúť.