Toto letné jedlo je tak nenáročné a pritom tak chutné. Pripravujeme ho pri grilovaní, je to výborná príloha ku grilovanému mäsu. Celá príprava si vyžaduje necelých 5 minút, zvyšok práce preberie gril/trúba. Okrem v pahrebe ho tiež alternatívne možno pripraviť v trúbe.
Postup:
- Väčšie zemiaky dôkladne umyjeme a osušíme. Každý zemiak výdatne osolíme (šupku) a okoreníme rascou. Potom do stredu urobíme nárez nožom, tak aby tento išiel asi tak do 2/3 zemiaku.
- Potom každý zemiak zabalíme do kúsku alobalu. Takto zabalené zemiaky vložiť do horúcej pahreby a nechať (podľa veľkosti zemiaku) ca. 45min. pomaly piecť. Alternatívne ich pokladieme na plech a necháme pri 200C ca. 1 hodinu piecť.
- Následne zemiaky nechám mierne vychladnúť a odbalíme ich z alobalu.
- Na dip si zmiešame 1 balenie jemného krémovitého syru so 100ml kyslej smotany. Ochutíme soľou prípadne roztlačeným cesnakovým strukom. Na záver pridáme na jemno pokrájanú pažítku alebo jarnú cibuľku.
- Do narezanej časti zemiaku dáme za 1PL dipu a zemiak posypeme ešte zvyšnou pažítkou.