Tento mimoriadne trvácny pokrm pripravuje moja svokra. Výborne jedlo, ktoré možno zobrať na cesty, či na piknik. Takisto vhodné na oslavy riešené formou švédskych stolov.
Potrebujete:
- 500g hl.múky
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g)
- 1Pl kr. Cukru
- 1Pl soli
- 2Pl olivového oleja
- 3Pl masla izbovej teploty
- voda (ca.150ml)
- 200g hovädzieho mletého mäsa
- Soľ, čierne korenie, grilovacie korenie
- 4Pl vody + 1Pl paprikovej pasty + 1čl sušené čili
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre rozmiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku dáme do misky na miesenie. Pridáme kvások, soľ, olej, maslo a za miesenia postupne pridávame vodu až vznikne nelepivé cesto.
- Cesto miesime 10minút až zostane pekne elastické. Potom ho v uzavretej nádobe necháme hodinu pri izbovej teplote kysnúť.
- Potom z cesta vyrobíme valec, rozkrájame na rovnako hrubé malé kúsky (ca. 40ks) a každý kúsok vygúľame do guľky. Prikryjeme utierkou.
- Hovädzie mäso dáme do misky, okoreníme ho soľou, čiernym a grilovacím korením.
- Postupne vyberiame guľky spod utierky, do každej vyrobíme jamku. Do jamky dáme trochu mäsovej plnky a vrch cesta prstami mierne pritlačíme aby plnka bola v ceste čiastočne uzavretá (p.obrázok).
- Olej v hrnci alebo vo fritéze nahrejeme. Postupne vložíme kúsky do oleja tak, aby mal každý dostatok miesta nakolko ešte narastú. Opekáme na strednej teplote do zlatista, potom odkvapkáme od zvyšného oleja a dáme do vysokej misky.
- Keď sú všetky kúsky vypražené, tak si pripravíme z vody, paprikovej pasty a čili zálievku. Na to nahrejeme prísady v panvici a roztrepeme mozné hrudky.
- Zmesou polejeme malé langošíky a všetko dobre premiešame aby sa zálievka rovnomerne rozložila.
- Výborne chutia servírované s bielym jogurtom, či kyslou smotanou.