Výborné ľahké jedlo, ako stvorené do teplého počasia. Plnka spája hovädzie mäso s ryžou, bulgurom a zeleninou do výraznej, aromatickej chute.
Potrebujete:
- 10 veľkých rajčín
- 250g mleteho hov.mäsa
- 2 šálky ryže (basmati)
- 1 šálka jemného bulguru/couscousu
- 1 čl sušeného chilli
- 1čl mletej papriky
- 2 čl soli
- 1 čl čierneho korenia
- 1 cibuľa pokrájanej na drobno
- za hrsť čerstvej petržlenovej vňate pokrájanej na jemno
- 50 ml rajčinového pretlaku
- 3 Pl oleja (napriklad olivového alebo slnečnicového)
- 1 celá rajčina
- 1Pl citrónovej šťavy
- 1 zelená paprika
Na podlievanie
- 150ml vývaru (hovädzí)
- 150ml rajčinového pretlaku
Postup:
- Rajčiny umyjeme, odkrojíme im vrch a vydlabeme lyžičkou vnútro. Vnútro rajčín pokrájame na drobno a dáme do misky.
- Okrem toho dáme do misky mäso, (surovú!) ryžu, bulgur, rajčinovú a citrónovú šťavu, olej a zeleninu (papriku, cibuľu, petržlenovú vňať) pokrájanú na drobno.
- Okoreníme soľou, čiernym korením, mletou paprikou a čili, dobre premiešame aby sa v plnke chute spojili.
- Pripravíme si široký hrniec. 1 rajčinu pokrájame na tenké plátky a nimi vyložíme dno hrnca. Na to pokladieme pripravené vydlabané rajčiny.
- Do každej rajčiny dáme z pripravenej plnky. Potom podlejeme 1/2 zmesy na podlievanie, necháme zovrieť a prikryté dusíme na najnižšom ohni 1-1,5 hodiny až je ryža v plnke mäkká. Z času na hrniec otvoríme a opäť podlejeme. Zelenina by nemala byť potopená v tekutine, ale vždy musí byť dobre podliata.
- Výbornou prílohou je čerstvé pečivo či zemiaková kaša.