Kdo by odolal domácemu hamburgeru v chutnej nadýchanej žemličke s chrumkavou kôrkou? Vyrobiť si žemličky doma nieje náročné a tá chuť je neporovnatelne chutnejšia ako z kupovaného pečiva.
Potrebujete:
- 500g hl. múky
- 20g čerstvého droždia
- 1PL kr. cukru
- 1PL soli
- 3PL masla izbovej teploty
- 150ml mlieka izbovej teploty
- 50ml vody
- 1 žĺtko + 2PL šľahačkovej smotany na pomazanie
- sézam/rasca na posypanie
Postup:
- Droždie rozmrvíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme 5 minút stáť pokiaľ sa vytvorí kvások. Podorobný postup nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Múku zmiešame so soľou, maslom a kváskom. Postupne pridávame mlieko a vodu až miesime až vznikne elastické cesto.
- Cesto zakryjeme fóliou alebo mokrou utierkou a necháme hodinu kysnúť.
- Potom vytvarujeme žemličky, položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a opäť prikyjeme a necháme ich ešte 20 minút kysnúť.
- Žĺtka zmiešame so šľahačkovou smotanou a zmesou potrieme povrch žemličiek. Podľa chuti ich posypeme sézamom.
- Pečieme pri 180C ca 15-20 minúť do zlatista.