Nemecký kraj Thüringen (Durínsko) je známy hneď 2 koláčmi, ten jeden sa volá Eierschecke a jeho obmenou je makový koláč s Eierschecke. Eierschecke sa ťažko prekladá ale jedná sa o nadýchanú zmes vajíčok a vanilkového pudingu, ktorá vytvára na vrchu koláča tuhú polevu a po upečení chuťovo pripomína nadýchanú perinku. Spodok oboch koláčov tvorí vždy kysnuté cesto.
Makovú variantu som jedla po prvýkrát u mojej kolegyni, ktorá má príbuzných v Thüringen a jeho konzistencia mi učarovala. Krásne vláčna a jemná plnka z maku a krupice sa doslova rozplýva na jazyku. Recept, ktorý zdedila, sa mi takisto podarilo získať a tak už nič nestálo v ceste tomu, vyskúšať túto regionálnu špecialitu aj doma. Zákusok je trošku pracnejší, lebo sa pripravuje na etapy ale výsledok stojí za to.
Na tento koláč sa výborne hodí liate kysnuté cesto. Recept naňho nájdete – https://recepis.sk/2020/01/20/liate-kysnute-cesto/. Toto množstvo stačí na 2 veľké plechy, preto som urobila len z polovičného množstva (suroviny su uvedené dole).
Na cesto potrebujete na 1 plech
- 250g polohrubej múky
- 150ml mlieka
- 100g kr.cukor
- 80g roztopeného masla
- 1 vajíčko
- 10g čerstvých kvasníc
- 1pl kr.cukru na kvások
- 1pl soli
Okrem toho potrebujete:
- 1,5 šály (1 šálka – 250ml) pomletého maku
- 1,5 šálky detskej krupice
- 1,5 šálky kr. Cukru
- 50g masla
- 1l mlieka
- 0,5 l vody
- 1 šálka posekaných mandlí
- štipka soli
- 1 vajíčko
Eierschecke:
- 300ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 4Pl kr.cukru
- 2 žĺtka + 2 bielka
- Štipka soli
- 1 balenie kyslej smotany (200ml)
Postup:
- Najskôr si pripravíme základne cesto. Na to vyrobíme z kvasníc a cukru kvások. Ten pridáme k múke ako aj mlieko, vajíčko, roztopené maslo a cukor.
- Vymiesime tekutejšie cesto a to nalejeme do vymasteného plechu (môj mal rozmer 33x22cm). Prikryté necháme cesto 1/2 hodinu kysnúť a potom ho dáme na 10min. predpiecť pri 180C do rúry.
- Medzitým si pripravíme makovú plnku. Na to nalejeme do hrnca 1l mlieka a spolu s maslom a cukrom ho necháme zohrievať,až sa cukor a maslo kompletne rozpustia a mlieko zovrie.
- Do 1/2l vody dáme pomletý mak ako aj krupicu a dobre rozmiešame.
- Keď je mlieko horúce, prilejeme makovú zmes a za stáleho miešania necháme na miernom ohni variť, až sa vytvorí hustejšia zmes podobná kaši.
- Tú necháme krátko vychladnúť. Potom do nej primiešame mandle a 1 vajíčko. Následne nalejeme plnku na predpečené cesto a necháme opäť ca. 25min piecť.
- Medzitým si prichystáme “Eierschecke”. Na to zohrejeme 250ml mlieka. V zvyšných 50ml rozmiešame vanilkový puding s cukrom a keď mlieko začne vrieť, tak prilejeme pudingovú zmes a miešame až vznikne hustý puding. Ten necháme 10min. chladnúť.
- Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka vyšľaháme so soľou do tuhej peny. Keď puding ochladne, pridáme najskôr smotanu a žĺtka a dobre premiešame. Na záver pridáme sneh z bielkov, ktorý už len jemne primiešame.
- Zmes nanesieme na stuhnutú makovú vrstvu a necháme ešte ca. 15 min. spolu piecť, až dostane vrchná vrstva jemne zlatistú farbu.
- Pred krájaním necháme koláč úplne vychladnúť.