Moja svokra pripravovala doma často rybí burger. Spočiatku som túto alternatívu nepoznala, ale u nás doma sa tak ujal, že som to brala ako výborný spôsob ako priviesť deti k jedeniu ryby, ktorá im inak veľmi nechutí. Je to nenáročný recept a okrem toho chutný spôsob ako si doplniť zásoby minerálov a omega 3 kyselín.
Potrebujete:
- 2-3 rybie filety (napr. treska)
- 2 vajíčka
- 1/2 balenia creme Fraiche
- 4 krajce bieleho chleba (najlepšie toast)
- 4PL strúhaného parmezánu
- 1-2ks jarná cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- za 2PL posekaných byliniek – petržlen, pažítka, kôpor
- soľ, čierne korenie
- strúhanka na obalovanie
Postup:
- Rybie filety osušíme a ak je potrebné vytlačíme z nich zvyšky vody.
- Pomocou kuchynského robota rozsekáme rybu na jemnú kašu. Kdo nemá kuchynský robot môže aj nožom pokrájať rybu na jemno. Dáme do misky.
- Chlieb namočíme do vody a potom z neho vytlačíme prebytočnú tekutinu. Pridáme k rybe.
- Takisto do misky pridáme vajíčko, parmezán na jemno pokrájanú cibuľu, rozltačený cesnak a creme Fraiche. Premiešame.
- Pridáme ešte bylinky a dochutíme všetko soľou a čiernym korením. Zmes by mala byť mierne lepkavá.
- Komu sa zdá zmes príliš lepkavá, tomu odporúčam pridať trochu strúhanky a takisto pomôže spracovať rybaciu zmes mokrými rukami.
- Do misky nasypeme strúhanku. Z rybacej zmesy formujeme burgre (fašírky) a tie potom obalujeme v strúhanke.
- Takto pripravené burgre opečieme na oleji na nízskom ohni z oboch strán do chrumkava (ca. 5 min. na každej strane).
- Na servírovanie použijeme črstvú žemličku, ktorú natrieme majonézou, položíme burger a ten ozdobíme zeleninou podľa chuti- šalátom, rajčinami, cibuľkou.