Chutný cestovinový pokrm, ktorého štiplavosť si určíte vy- od mierne pikantných až po veľmi pikatné cestoviny je všetko možné. Výhodou pokrmu je, že prípravu možno vybaviť už deň vopred a v deň servírovania stačí už len zapekaciu nádobu vložiť do trúby a dopiecť. Výborný pokrm keď človeka ďaľší deň čaká veľa povinností a neostáva čas na varenie.
Potrebujete:
- 200g mletého hovädzieho mäsa
- 1-2 papriky (tu možno zvoliť od klasických sladkých cez čili až po chalapeňo papriky) podľa toho ako štipľavý si pokrm chceme pripraviť
- 1 dóza lúpaných paradajok
- 1 dóza baked beans (v rajčinovej omáčke)
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 100g drobných cestovín
- 1 dóza vody
- 2 jarné cibuľky
- 50g tvrdého postrúhaného syru (naprm gouda)
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Cibuľu pokrájame na drobno. V horúcej panvici opečieme na troche oleja najskôr cibuľu, potom pridáme mleté mäso a spolu opekáme. Osolíme a okoreníme čiernym korením. Keď mäso zatiahne póry, odoberieme z ohňa a necháme vychladnúť.
- Do vysokej misky dáme rajčiny z konzervy, baked beans, na drobno pokrájanú papriku/čili, takisto na jemno pokrájanú jarnú cibuľku a vychladnutú mäsovú zmes. Premiešame.
- Pridáme pretlačený cesnak, postrúhaný syr a dochutíme soľou a čiernym korením. Jednú z prázdnych konzeriev naplníme ešte vodou a vylejeme do misky.
- Na záver pridáme (!) neuvarené (!) drobné cestoviny a posledný krát premiešame.
- Zapekaciu misu vymastíme a do nej rovnomerne rozložíme zmes.
- Pekáč prikryjeme alobalom. Kdo si chce jedlo pripraví deň vopred, vloží takto pripravený pokrm do chladničky a na ďaľší deň pokračuje v postupe.
- Prikrytú zapekaciu vložíme do predhriatej rúry. Takto pri 200°C necháme piecť ca. 30 minút, až pokiaľ cestoviny nasiaknú vlhkosť a zmäknú.