Mäsové guľky na spôsob plnenej papriky

Ako dieťa som sa vždy tešila keď mama varila plnenú papriku, najmä tej skvelej rajčinovej omáčky som sa nevedela dojesť. Žiaľ, čo ako lahodne mi chutila omáčka a plnka, uvarená paprika mi nešla dolu krkom a tak som vždy vyjednávala s mamou aby som ju nemusela zjesť. Až to mama vzdala a začala mi vyrábať takéto guľky. Dodnes ich rada jem a moje deti takisto. Tiež je to vďačný spôsob využitia zvyškov uvarenej ryže.

Suroviny

1 hrnček uvarenej ryže

2 hrnčeky hov. mletého mäsa

1 cibuľa

4 Pl strúhanky

petržlenová vňať

30g strúhaného syru

soľ, čierne korenie

1čl grilovacieho korenie

Na omáčku

1 cibuľa, 1 cesnak

1 konzerva rajčín

1 konzerva vody

1 kocka cukru

1 bobkový list

Postup:

  • Za 1 šálku uvarenej ryže zmiešame s 2 šálkami surového mletého mäsa.
  • Pridáme 1 malú cibuľu pokrájanú na drobno, 1 vajíčko, soľ, čierne korenie, sušené čili, 1čl grilovacieho korenia a premiešame. Postupne pridávame strúhanku, ale len toľko aby zmes dobre spolu držala.
  • Rukami vytvarujeme guľky a tie opečieme vo veľkom hrnci na oleji zo všetkých strán do zlatista.
  • Guľky vyberieme a odložíme stranou. V tom istom hrnci orestujeme na oleji 1 cibuľu pokrájanú na drobno a keď začne hnednúť posypeme 2 pl hl.múky. Pomiešame a potom zalejeme 250ml vody/vývaru (ak pridáte vývar bude mať omáčka výraznejšiu chuť).
  • Všetko dobre premiešame mimo ohňa aby zanikli prípadné hrudky a potom hrniec vrátime späť na sporák.
  • K zápražke prilejeme 500ml rajčinovej šťavy (passata) a tú dochutíme soľou, čiernym korením, 1/2pl kr. Cukru, bobkovým listom a 1 celým strúčikom cesnaku (cesnak vložíme v celku, nepretlačíme ho).
  • Do takto pripravenej omáčky vložíme guľky a v prikrytom hrnci necháme spolu 30min. na miernom ohni variť.
  • Omáčka by mala aj po uvarení byť ca. 1cm nad guľkami, ak sa z nej vyvarí dolejeme trochu vody.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*