Vyrobiť púpavový med je hlavne pre každého záhradkara ako vyhrať v lotérii. Nielen, že sa zbaví nepríjemnej buriny v záhrade, ktorá až prekvapivo rýchlo šíri ale tiež z neho možno vyrobiť tento chutný med.
Ja mám rada hustý med, ale málokedy sa mi vydaril keď postupovala podla klasických receptov z 1l vody. Odkedy som zredukovala vodu, je med omnoho rýchlejšie hotový a tiež má tú správnu medovú konzistenciu.
Tentokrát neudávam presné množstvá lebo práve pri kvetoch je ťažko ich počítať :).
Potrebujete na 1 malý pohár púpavového medu:
- za 2 veľké plné šálky púpavových kvietkov (najlepšie čerstvé obraté a ešte otvorené hlávky)
- 1 citrón
- 1,5 šálky vody
- ca. 1,5 šálky kr. cukru
Postup:
- Čerstvo obraté púpavové kvietky krátko opláchnuť vodou (snažiť sa čo najmenej ich namáčať lebo tak sa stráca ich peľ!).
- Dať do hrnca spolu s citrónom pokrájaným na plátky a zaliať vodou a 1/2 šálky cukru. Nechať variť ca. 1/2 hodiny a potom zakryté nechať 24hod. stáť.
- Na ďaľší deň tekutinu precediť do hrnca, pridať zvyšný cukor a variť na vysokom ohni až sa časť tekutiny vyparí. Med by mal mať lepkavú, sirupovitú konzistenciu, potom je hotový.
- Med naplniť do pripraveného poháru, zatvoriť a obrátený horu dnom nechať vychladnúť.
Dobrý deň chcel by som poprosiť o správnom informovaní a pomenovaní, produktu ktorý nazývate pupavový med. Med vedia výrobiť včely nie ľudia. Ako dlhoročný včelár sa snažím učiť svojich zákazníkov čo je kvalitný a ničím neznehodnotený med. Tak prosím nezavadzajte ľudí falošnými informáciami. Ďakujem
Dobry den, dakujem za vas prispevok. Med som nepomenovala ako vceli, ale ako pupavovy, teda kvetovy med. Takto sa vola v mojej rodine uz viacero generacii a nemyslim, ze sme jedina rodina, ktora ho takto pomenovava.aj ked vcely priamo tento med nevyrabaju, opeluju predsa kvety pupavy a tak sa nepriamo podielaju na jeho vyrobe, ked sa tieto kvety s pelom spracuju. Neviem teda v com je tento nazov zavadzajuci.