Existuje veľa receptov na nepečený cheesecake po vzoru tiramissu. Ja som však chcela vyskúšať pečenú verziu, ktorá by konzistenciou pripomínala klasický cheesecke a chuťovo túto taliansku dobrotu. Myslím, že výsledok bol viac ako uspokojujúci, všetci sme si pochutili. A jedna z hlavných výhod – nejdu sem žiadne surové vajíčka a tak je tento desert mimoriadne trvácny.
Potrebujete
na korpus:
- 1 balenie maslových sušienok (150g)
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 masla izbovej teploty (125g)
Na plnku:
- 1 balenie jemného krémovitého syru (Mascarpone alebo Lučina – 250g)
- 1 balenie kyslej smotany (200g)
- 3 vajíčka
- 6PL kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
- 150g kr. cukru
- 2čl instatnej kávy (najlepšie Velvet, tá sa dobre rozpúšťa)
Okrem toho:
- dlhé piškóty
- trochu kávy na potretie piškót
- 1 šľahačková smotana (200ml)
- 1 stužovač smotany
- 1 vanilkový cukor
- kakaový prášok
Postup:
- Maslové sušienky dáme do veľkého sáčku, ten uzavrieme a pomocou valčeka na cesto sušienky rozdtíme na jemno.
- Tie dáme do misky a pridáme vanilkový cukor a maslo. Pomocou rúk vypracujeme drolivé cesto a to natlačíme rovnomerne do vymastenej tortovej formy (Priemer 22 alebo 24cm).
- Pripravíme si plnku. Na to vyšľaháme najskôr vajíčka s cukrom do penista. Pridáme jemný krémovitý syr, kyslú smotanu, kukuričný škrob a instaný kávový prášok.
- 1/4 plnky nalejeme na cesto a necháme pri 170C ca. 15min. piecť.
- Keď plnka trochu stuhne, vyberieme z trúby a položíme na ňu piškóty. Tie pomažeme pierkom kávou a potom zalejeme zvyšnou plnkou.
- Pozor, piškóty najskôr vyplávajú na povrch, treba ich nechať ca. 10min. nechať nasiahnúť plnkou a potom zatlačiť na dno. Až potom dať cheesecake ďalej piecť na ca. 30min.
- Upečný Cheesecake necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme smotanu so stužovačom a vanilkovým cukrom do tuha.
- 2/3 šľahačky nanesieme na povrch vychladnutého cheesecake a posypeme pomocou sítka kakaom na pečenie.
- Zvyšnú šľahačku dáme do cukrárenskej špricky a nanesieme ňou ozdobné špičky.