Mám rada tradičné jedlá a k takýmto bezpochyby patria aj Žerbo rezy. Tieto rezy sú pripravované na rozdiel od klasických rezov z kysnutého a nie piškótového cesta a chutia krásne po karamelizovaných orechoch a marmeláde. Výborný trvácny desert.
Na kysnuté cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 40g kr. Cukru
- ½ čerstvých kvasníc
- 1 PL kr. cukru na kvások
- 1 čl soli
- 100g roztopeného masla
- 1 vajíčko
Na plnku potrebujete:
- 100ml mlieka
- 125g pomletých orechov (najlepšie sa hodia vlašské)
- 25g posekaných orechov
- 4PL kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajíčka
- Marmeládu (možno zvoliť podľa chuti, ale najlepšie sa hodí kyslastá napríklad ríbezlová)
- čokoládová poleva (ca. 100g)
Postup:
- Podľa základného receptu si pripravíme kysnuté cesto a necháme ho najskôr hodinu prikryté oddychovať. Recept na základné cesto nájdete tu – https://recepis.sk/2019/02/23/zakladne-sladke-kysnute-cesto/
- Medzitým si pripravíme plnku. Na to necháme mlieko s cukrom zovrieť a potom odstavíme z ohňa a pridáme orechy. Necháme 10min. nabopnať.
- Bielka oddelíme od žĺkov. Žĺtka odložíme stranou na pomazanie cesta a bielka vyšľaháme do tuhej peny.
- Keď orechová zmes vychladne, tak primiešame mierným pohybom bielkovú penu až vznikne homogéena plnka.
- Cesto vygúľame na veľký obdĺžnik. Cesto rozrežeme na 3 diely, pritom 1 diel by mal byť trochu širší ako ostatné 2.
- Prvý diel položíme na plech a potrieme marmeládou. Potom na cesto nanesieme 1/2 plnky. Následne položíme druhý diel cesta a opäť ho potrieme marmeládou. Nanesieme druhý diel plnky.
- Posledný plát (širší plát ako ostatné) pomocou vidličky na niektorých miestach prepichneme. Tento plát by mal byť širši lebo zatiaľ čo ostatné 2 diely počas kysnutia vďaka váhe plnky narastú trochu do šírky, vrchný diel ostane viac menej rovako veľký. Želaným výsledkom by mali byť rezy s 3 rovako širokými plátmi.
- Tento posledný pláť položíme na plnku a cesto prikryjeme (najlepšie potravinovou fóliou a kuchynskou utierkou aby nevyschlo) a necháme ešte 25min. oddychovať.
- Rúru si predhrejeme na 170C. Keď cesto opäť narástlo, pomažeme vrchný plát žĺtkom a cesto necháme ca. 25-30min. piecť do zlatista. Potom necháme rezy vychladnúť.
- Nad parou roztopíme čokoládu. Roztopenou čokoládou potrieme vychladnuté rezy a necháme stuhnúť.
- Uskladnené v uzavretej nádobe sú rezy dobre trvácne a chutia rovnako chutne aj po 3-4 dňoch.