Žerbo rezy

Mám rada tradičné jedlá a k takýmto bezpochyby patria aj Žerbo rezy. Tieto rezy sú pripravované na rozdiel od klasických rezov z kysnutého a nie piškótového cesta a chutia krásne po karamelizovaných orechoch a marmeláde. Výborný trvácny desert.

Na kysnuté cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 40g kr. Cukru
  • ½ čerstvých kvasníc
  • 1 PL kr. cukru na kvások
  • 1 čl soli
  • 100g roztopeného masla
  • 1 vajíčko

Na plnku potrebujete:

  • 100ml mlieka
  • 125g pomletých orechov (najlepšie sa hodia vlašské)
  • 25g posekaných orechov
  • 4PL kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajíčka
  • Marmeládu (možno zvoliť podľa chuti, ale najlepšie sa hodí kyslastá napríklad ríbezlová)
  • čokoládová poleva (ca. 100g)

Postup:

  • Podľa základného receptu si pripravíme kysnuté cesto a necháme ho najskôr hodinu prikryté oddychovať. Recept na základné cesto nájdete tu – https://recepis.sk/2019/02/23/zakladne-sladke-kysnute-cesto/
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to necháme mlieko s cukrom zovrieť a potom odstavíme z ohňa a pridáme orechy. Necháme 10min. nabopnať.
  • Bielka oddelíme od žĺkov. Žĺtka odložíme stranou na pomazanie cesta a bielka vyšľaháme do tuhej peny.
  • Keď orechová zmes vychladne, tak primiešame mierným pohybom bielkovú penu až vznikne homogéena plnka.
  • Cesto vygúľame na veľký obdĺžnik. Cesto rozrežeme na 3 diely, pritom 1 diel by mal byť trochu širší ako ostatné 2.
  • Prvý diel položíme na plech a potrieme marmeládou. Potom na cesto nanesieme 1/2 plnky. Následne položíme druhý diel cesta a opäť ho potrieme marmeládou. Nanesieme druhý diel plnky.
  • Posledný plát (širší plát ako ostatné) pomocou vidličky na niektorých miestach prepichneme. Tento plát by mal byť širši lebo zatiaľ čo ostatné 2 diely počas kysnutia vďaka váhe plnky narastú trochu do šírky, vrchný diel ostane viac menej rovako veľký. Želaným výsledkom by mali byť rezy s 3 rovako širokými plátmi.
  • Tento posledný pláť položíme na plnku a cesto prikryjeme (najlepšie potravinovou fóliou a kuchynskou utierkou aby nevyschlo) a necháme ešte 25min. oddychovať.
  • Rúru si predhrejeme na 170C. Keď cesto opäť narástlo, pomažeme vrchný plát žĺtkom a cesto necháme ca. 25-30min. piecť do zlatista. Potom necháme rezy vychladnúť.
  • Nad parou roztopíme čokoládu. Roztopenou čokoládou potrieme vychladnuté rezy a necháme stuhnúť.
  • Uskladnené v uzavretej nádobe sú rezy dobre trvácne a chutia rovnako chutne aj po 3-4 dňoch.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*