Moja mama pripravuje vynikajúce domáce croissanty. Preto som si vypýtala jej overený recept a vyrobila doma túto pochúťku.
Potrebujete:
- 500g hl. múky
- 250g masla + 20g masla na potretie
- 1 vajíčko
- 70ml sladkej smotany
- 50g kr. cukru
- 150ml mlieka
- 1/2čl soli
- 1 sušené droždie alebo 1/2 čerstvého droždia
Postup:
- 1/3 múky odoberieme a zmiešame s maslom – vypracujeme tukové cesto
- Do mlieka vysypeme droždie a cukor a miešame až sa kompletne rozpustí. Kvások zmiešame so zvyšnými 2/3 múky, smotanou a miesime až vypracujeme elastické kysnuté cesto.
- Kysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do obdĺžnika, do neho vložíme tukové cesto a strany kysnutého cesta preložíme tak, aby bolo tukové cesto kompletne zabalené.
- Potom valčekom prevaľkáme opäť do obdĺžnika. Zas zabalíme cesto do štvorca a prevaľkáme. Cesto obalíme do potravinovej fólie a dáme na pol hodinu do chladu.
- Následne cesto opäť preložíme, vygúľame a opäť preložíme. Vďaka tomuto opakovanému prekladaniu sa maslové rovnomerne rozloží a vytvorí neskôr krásne nadýchanú konzistenciu.
- Potom necháme cesto zakryté pol hodinu odpočívať.
- Vyvaľkáme a vykrojíme 4 kruhy veľké asi ako tanier. Pomažeme roztopeným maslom.
- Každý kruh rozrežeme na 4 častí a tie potom zatočíme do tvaru croissantu. Kdo chce, môže croissanty aj naplniť napríklad Nutellou a až potom zatočiť.
- Na záver dáme croissanty na plech (ca. 8ks na jeden plech) a necháme ešte 15min. zakryté oddychovať. Potom ich potrieme vajíčkom a pečieme pri 170C ca. 20min. do zlatista.