Domáce Croissanty

Moja mama pripravuje vynikajúce domáce croissanty. Preto som si vypýtala jej overený recept a vyrobila doma túto pochúťku.

Potrebujete:

  • 500g hl. múky
  • 250g masla + 20g masla na potretie
  • 1 vajíčko
  • 70ml sladkej smotany
  • 50g kr. cukru
  • 150ml mlieka
  • 1/2čl soli
  • 1 sušené droždie alebo 1/2 čerstvého droždia

Postup:

  • 1/3 múky odoberieme a zmiešame s maslom – vypracujeme tukové cesto
  • Do mlieka vysypeme droždie a cukor a miešame až sa kompletne rozpustí. Kvások zmiešame so zvyšnými 2/3 múky, smotanou a miesime až vypracujeme elastické kysnuté cesto.
  • Kysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do obdĺžnika, do neho vložíme tukové cesto a strany kysnutého cesta preložíme tak, aby bolo tukové cesto kompletne zabalené.
  • Potom valčekom prevaľkáme opäť do obdĺžnika. Zas zabalíme cesto do štvorca a prevaľkáme. Cesto obalíme do potravinovej fólie a dáme na pol hodinu do chladu.
  • Následne cesto opäť preložíme, vygúľame a opäť preložíme. Vďaka tomuto opakovanému prekladaniu sa maslové rovnomerne rozloží a vytvorí neskôr krásne nadýchanú konzistenciu.
  • Potom necháme cesto zakryté pol hodinu odpočívať.
  • Vyvaľkáme a vykrojíme 4 kruhy veľké asi ako tanier. Pomažeme roztopeným maslom.
  • Každý kruh rozrežeme na 4 častí a tie potom zatočíme do tvaru croissantu. Kdo chce, môže croissanty aj naplniť napríklad Nutellou a až potom zatočiť.
  • Na záver dáme croissanty na plech (ca. 8ks na jeden plech) a necháme ešte 15min. zakryté oddychovať. Potom ich potrieme vajíčkom a pečieme pri 170C ca. 20min. do zlatista.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*