Každá rodina má svôj vlastný recept na prípravu tejto klasiky. Takto sa pripravujú francúszke zemiaky už po 3 generácie v mojej rodine. Recept je veľmi nenáročný a tiež dobrý spôsob na spracovanie zvyšných zemiakov uvarených v šupke.
Potrebujete:
- 1kg zemiakov uvarených v šuke
- 2 vajíčka uvarené na tvrdo
- 200g mäkkej salámy alebo klobásy
- 200ml kyslej smotany + 100ml sladkej smotany
- 100g tvrdého syra (Gouda)
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pokrájame na kolieska.
- Zapekaciu misu vymastíme maslom a na spodok položíme 1/3 zemiakov tak, aby sa prekrývali. Posolíme a okoreníme čiernym korením.
- Vajíčka pokrájame na plátky. Jedno pokrájané vajíčko položíme s odstupom na prvú vrstvu zemiakov a dáme druhú vrstvu zemiakov. Opäť osolíme a okoreníme čiernym korením.
- Salámu postrúhame na hrubo alebo pokrájame na malé kusy. Rozložíme na druhú vrstvu zemiakov a pokladieme naň zvyšné vajíčko.
- Na vrch položíme zvyšné zemiaky, opäť okoreníme.
- Kyslú a sladkú smotanu zmiešame spolu so štipkou soli, prípadne 1 roztlačeným cesnakom. Zmes nalejeme na zemiaky a rovnomerne rozotrieme.
- Na záver posypeme vrch zemiakov postrúhaným syrom a necháme pri 180C zapekať ca. 30min. až začne mať syr zlatistú farbu.