Kukuričná múka alebo kukuričná krupica bola po stáročia známym pokrmom chudobných. Táto bola pripravovaná či už na sladko alebo slano a tvorila veľkú časť pokrmov, ktoré si chudobný ludia mohli dovoliť pripraviť. Na americkom kontinetne sa naďalej teší rovnakej obľúbenosti a je súčasťou mnohých pokrmov, či už kaše, polenty, placiek, ale takisto sa z nej tradične vyrábal aj chlieb. Aj v Európe, najmä v Taliansku sa často vyskytuje na jedálnom lístku. Tento postup si vyžaduje minimálny čas, celá príprava trvá asi 5min, zvyšok práce prevezme trúba.
Potrebujete:
- 1 šálku (300ml) polenty (kukuričnej krupici/múky)
- 1 šálku hl. múky
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 2 vajíčka
- 1čl cukru
- 1/2 šálky roztopeného masla
- 1/2 šálky šľahačkovej smotany
- 2PL slnečnicových semiačok a sušené paradajky
- Soľ
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme spolu so smotanou do peny.
- Pridáme maslo a ďalej spolu šľaháme až sa položky spoja do nadýchanej zmesy.
- Potom pridáme suché prísady – polentu, múku, prášok do pečiva, soľ, cukor a všetko dobre premiešame.
- Na záver pridáme k hotovému cesto slnečnicové semiačka a na drobno pokrájané sušené paradajky (tieto možno takisto vynechať).
- Cesto vylejeme do vymastenej obdĺžnikovej formy na pečenie a necháme pri 180C piecť 25min. Posledných 5 min pomastíme vrch chleba roztopeným maslom a necháme tak dopiecť.
- Najlepšie chutí ešte mierne teplý a potretý čerstvým maslom.
Dobrý deň, prosím vás to cesto má byť tekuté? Lebo ja mam klasické cesto z toho. Keďže vaša šálka ma 300ml tak som to vážila na váhe všetko na 300ml a smotanu 150ml a mám vypracované cesto, nie je vôbec tekuté…
Dobrý deň, to cesto má byť tekuté? Lebo mne z toho vyslo normálne cesto…Ak vaša šálka ma 300ml a dávala som podľa toho všetko, nejako to nesadí, vážila som na váhe s ml….aj smotanu som dala 150ml…a mam normalne hutne cesto…
Ahoj, to cesto ma byt konzistenciou podobne kysnutemu cestu, rozhodne nie tekute..a treba si davat pozor, 300ml muky nieje 300g.
Áno viem, ja si viem prepnúť na váhe ml a gramy, ale šlo to cele do koša…. Neviem, kde nastala chyba, cele zle…