Tento pokrm si väčšina spája s anglickom, svôj pôvod ma ale v Írsku, kde bol pokrmom chudobných. Je to typické jedlo z jedného hrnca v ktorom sa dajú prísady ľubovoľne obmienať podľa chute. Okrem toho výborný spôsob využitia zvyškov uvarených zemiakov či zemiakovej kaši.
Postup:
- Na prípravu zemiakovej kaše treba dať variť 5-6 väčších zemiakov do osolenej vody. Kdo už má uvarené zemiaky alebo kašu, využije túto.
- Rozmágané zemiaky premiešame so 100ml mlieka a vyšľaháme do hladkej kaši.
- Na plnku opečieme 500g hov. Mletého mäsa spolu s 1 cibuľkou.
- Keď sa mäso začne lepiť na panvicu pridáme 1pl masla, za šálku mrazeného hrášku (alebo inej zeleniny, napr. Na drobno ppkrájanej mrvky) a zalejeme 100ml vývaru.
- Na nízskom ohni varíme 10-15min až sa 2/3 vývaru vyparí. Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Nádobu na zapekanie vymastíme a vložíme plnku.
- Do cukrárenskej špricky dáme zemiakovú kašu a nanesieme na mäsovú plnku.
- Pokvapkáme olejom a necháme pri 180°C piecť ca. 35min. až začne dostávať horná vrstva zlatistú farbu.