Práve v zimnom období sa hodia výborne pokrmy, ktoré sa dlho dusia a pri ktorých vznikne bohatá omáčka. Takéto pokrmy zasýtia a pekne zohrejú. Okrem toho sa medzičasom vie, že aj keď sa mnoho vitamínov dlhým varením zabije, napriek tomu je varená zelenina či pokrmy z nej pripravene pre naše telo dobre stráviteľné a preto aj blahodarné.
Tento recept mám od mojej mamy. Tradične sa Bratislavský guláš varí bez zemiakov a zemiaky sa pridávajú len ako príloha, moja mama ich však varila spolu s mäsom, čo im dodalo dodatočnú chuť.
Postup:
- 500g hovädzieho mäsa pokrájame na kocky a dochutiť soľou a čiernym korením.
- 1 veľkú cibuľu pokrájame na drobno a na troche oleja (prípadne 2PL masti) opečieme v hrnci do hneda. Pridáme mäso a prudko ho zo všetkých strán opečieme.
- Posypeme 2PL múky a 1PL červenej papriky. Premiešať a hneď zaliať vodou, aby paprika nezhorela. Pridať za 2PL rajčinového pyré a osoliť.
- Necháme dusiť min. 1,5 hodiny do mäkka. Kdo použije tlakový hrniec, tomu stačí polovičný čas.
- Zemiaky očistímr a pokrájame na osminy. Keď je mäso mäkké, pridáme zemiaky a 1PL gulášového korenia. Varíme ďaľších 20min.
- Na záver 1 strúčik cesnaku nožom roztlačíme a pridáme ku gulášku ako aj za 2PL oregána (ja som použila čerstvé).
- Výborne chutí guláš s opraženou cibuľkou a domácou knedľou.
Recept na parenú knedľu nájdete tu – https://recepis.sk/2019/03/17/zakladne-cesto-na-parenu-knedlu/