Rýchla zapečená zelenina

Tento recept sa dá obmieňať s akoukoľvek zeleninou, je však döležité, aby základ tvorili uvarené zemiaky. Jediným kritériom pri výbere ostatnej zeleniny by mal byť zhruba rovnaká doba varenia, aby neboli niektoré zeleniny rozvarené a iné ešte surové.

Popri zemiakov sa výborne hodia napríklad pór, biela kapusta, brokolica, karfiol či na drobno porkájaná mrkva, hrášok alebo kukurica. Je to tiež dobrý spôsob využitia zvyškov uvarených zemiakov.

Postup:

  • Najskôr si pripravíme bielu omáčku na zaliatie. Na to dáme do hrnca za 2PL hl. múky ako aj 2PL masla (ja som použila bylinkové maslo) a trochu oleja a spolu krátko popražíme až sa maslo úplne roztopí.
  • Potom prilejeme 250ml hovädzieho vývaru/vody a všetko dobre premiešame mimo ohňa, až sa roztopia všetky hrudky.
  • Prilejeme ešte 250ml mlieka a opäť vrátime na sporák. Za miešania ohrievame až omáčka pekne zhustne. Potom ju dochutíme soľou, čiernym korením prípadne bylinkami.
  • Do zapekacej formy dáme na kocky porkájané zemiaky, a zvyšnú zeleninu (ja som dala bielu kapustu a pór pokrájané na plátky) a mierne okoreníme všetko soľou. Kdo chce môže tiež pridať bylinky (petržlen, pažítku a pod.) porkájanú na drobno.
  • Zeleninu zalejeme pripravenou omáčkou. 1 balenie mozarelly porkájame na kocky a tými vyplníme medzery medzi zeleninou.
  • Kdo chce môže tiež povrch zeleniny posypať postrúhaným tvrdým syrom (napr. gouda), tento krok však možno vynechať.
  • Pri 180C nechať zapiecť ca. 20min. do zlatista.

One Comment

  1. Pingback: Kuracie prsia na oregáne

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*