Bôb patrí medzi starodávne strukoviny známe už z biblických čias. Je bohatý na bielkoviny ale aj Vitamíny B a C. V modernej kuchyni sa žial čoraz zriedkavejšie pripravuje, je však rovnako plnohodnotná strukovina vhodná do polievky či na výrobu kaše ako fazuľa či hrášok, preto sa oplatí ju z času na čas zaradiť do jedálnička.
Postup:
- Sušený bôb (1 šálka) na noc namočiť do vody tak aby voda bola aspoň 2cm nad povrchom strukovony.
- Vodu zliať a zaliať 1,5l vody (prípadne vývaru kdo má).
- Osoliť, pridať 1 bobkový list ako aj 2 zrnká čierneho korenia a 1 strúčik cesnaku (v celku). Nechať zovrieť a variť ca. 1hod. pokiaľ bôb zmäkkne.
- Potom pridať 3 zemiaky pokrájané na drobno a spolu ďaľej variť ďaľších 10min.
- Medzitým opečieme na 1PL oleja za 2,5PL hl. múky a urobíme svetlú zápražku. Kdo chce, môže pridať aj trochu červenej papriky.
- Zápražku zalejeme 200ml sladkej smotany na varenie (prípadne mlieka) a všetko dobre roztrepeme. Potom vlejeme do polievky a necháme spolu zovrieť.
- Na záver dochutíme (podľa potreby) soľou, čiernym korením, stipkou cukru a 1čl octu.