Vianočný cheesecake zo salka

Kdo by neodolal cheesecaku, ktorý vonia po škorici, klinčeku a aníze? K tomu smotanová krémovitá vrstva z chuťou salka a na záver poleva z jahôd. Komu sa už zberajú slinky, ten nech sa vyberie do kuchyne, lebo tento cheesecake je nenáročný na prípravu a výsledok zaručene vyčarý úsmev.

Potrebujete:

  • 200g maslových sušienok
  • 50g pr. cukru
  • 100g masla izbovej teploty
  • z kazdeho 1cl mletá škorica +aníz + klinčeky (kdo nemá môže použiť aj za 1,5 PL perníkového korenia)
  • 500g krémovitého syru (Mascarpone/lučina)
  • 500g jemného tvarohu
  • 4 vajíčka
  • 1 balenie Salka
  • 50g kr. cukru
  • 2PL kukuričného škrobu
  • 100ml jahodovej marmelády
  • 400ml vody
  • 2PL kr. cukru
  • 2 balenia červenej želatíny (celkovo na 500ml tekutiny)
  • škoricove (alebo iné vianočné keksíky napr. zázvorové či spektakuli) keksíky na ozdobu

Postup:

  • Maslové sušienky rozdrtíme v sáčku pomocou valčeka na cesto. Dáme do misky spolu s maslom ako aj korením a cukrom a pomocou rúk miesime až vznikne suché cesto.
  • To dáme do kruhovej tortovej vymestenej formy a pritlačíme rukami aby bolo cesto rovnomerne rozmiestnené.
  • Vložíme do rúry pri 160⁰C a necháme ca. 10min. predpiecť.
  • Medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme krémovitý syr, tvaroh, cukor, škrob ako aj salko a všetko spolu pomocou mixéra premiešame.
  • Zmes vylejeme na predpečený korpus a necháme spolu ešte ca. 50min. piecť až vrchná zmes stuhne. Chessecake necháme následne dôkladne vychladnúť.
  • Na polevu prepasírujeme cez sítko marmeládu. Pridáme vodu, cukor a želatínu a  za miešania necháme zovrieť.
  • Okolo cheesecake umiestníme cukrárensku obruč. Po krátkom vychladnutí, želatínu nanesieme pomocou naberačky na vychladnutý korpus.  Takto necháme aspoň 2 hodiny stuhnúť.
  • Na záver cukrárenskú obruč odoberieme a po obvode Cheesecake umiestníme ešte škoricové keksíky. Ja som okolo opäť dala obruč a nechala tak cheesecake ešte raz v chlade ca. hodinu stáť, aby sa aj tieto keksíky dobre spojili s celým koláčom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*