Vianočná štóla

Vianočná štóla ma hlavne v nemecky hovoriacich krajinách dlhú tradíciu. Patrí medzi tradičné pokrmy, ktoré by nemali chýbať pri sviatočnom stole. Chuťovo trochu pripomína vianočku, je však plnená suchým ovocím, prípadne orieškami. Ja som nám pripravila štólu s kandizovanými pomarančami a čokoládovými kúskami ale samozrejme možno použiť aj inú kombináciu sušeného ovocia.

Potrebujete:

  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 70g kr. cukru
  • 1čl soli
  • 1čl sódy bikarbóny
  • 550g polohrubej múky
  • 2 vajíčka
  • 150g roztopeného a vychladnutého masla
  • ca. 3PL mlieka
  • 1PL perníkového korenia
  • za 2 šálky sušeného ovocia alebo orieškov pokrájaných na drobno (sušené hrozienka, marhuľe, pomaranč, brusnice, atď.)
  • na potretie – 1 žĺtok + 2PL mlieka

Postup:

  • Droždie si rozdrobíme do misky a pridáme za 1 PL kr. cukru. Všetko spolu premiešame a prikryté necháme stáť ca. 5min.až sa vytvorí kvások. Podrobný postup na vyrobenie kvásku nájdete tiež tu -https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Do vysokej misky dáme vajíčka a zvyšný cukor. Krátko premiešamie aby sa cukor roztopil.
  • Pridáme múku, sódu, maslo a perníkové korenie. Miesime aspoň 10min. aby sa z cesta uvoľnil lepok. Ak je cesto príliš tuhé pridáme trošku mlieka.
  • Na záver primiešame na drobno posekané sušené ovocie/orechy (ja som použila 50:50 sušené kandizované pomaranče a kúsky čokolády).
  • Cesto dáme do uzatváratelnej nádoby a necháme na teplom mieste hodinu stáť.
  • Potom na pomúčenej ploche krátko premiesime a vytvoríme 2 bochníky. Do každého bochníka v strede pomocou valčeka spravíme priehlbinu.
  • Potom cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom.
  • Dáme do prehriatej rúry piecť pri 180C ca. 30min. Ja zvyknem cesto ešte po tomto čase prikryť alobalom nechať ďaľších 5-10min. dopiecť.
  • Pred servírovaním potrieť povrch štóly roztopeným maslom a obaliť bohato práškovým cukrom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*