Farby červená a biela pre mňa symbolizujú vianoce a takisto aj aromatické koreniny ako aníz, klinčeky, kardamon či škorica. Tento zákusok kombinuje tieto aromatické koreniny s krémovitou chuťou mascarpone krému a kávy a tak vytvára chutnú zimnú kombináciu, ktorá ešte k tomu aj krásne vyzerá na vianočnom stole.
Na cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. cukru
- 100ml vychladnutej kávy/espressa
- 100ml oleja
- ½ balenia prášku do pečiva
- 2PL perníkového korenia + 1PL mletej škorice
- 40g kakaa
- 160g hl. múky
Okrem toho:
- 100ml kávy
- 300g mascarpone (mala som xxl balenie, kdo nezoženie použije klasické s 250g)
- 2 šľahačky v prášku
- 250ml studeného mlieka
- 1 stužovať šľahačky
- 1 vanilkový cukor
- 1 granátové jablko
Postup:
- Bielka oddeliť od žĺtkov a vyšľahať do tuhého snehu. Ten odložiť stranou.
- Žĺtka vyšľahať s cukrom do penista. Pridať olej a ďalej spolu 2min. šľahať.
- Následne pridať perníkové korenie, škoricu, kakao, múku, prášok do pečiva ako aj kávu a všetko spolu premiešať.
- Na záver pomalými pohybmi primiešať bielkový sneh a cesto naliať do vymastenej obdlžníkovej formy na pečenie (moja forma má 22*33cm).
- Cesto piecť v predhriatej rúre pri 160⁰C ca. 40min. Ešte horúce cesto poliať pomocou lyžice po celej ploche kávou a potom nechať vychladnúť.
- Ked vychladne, cesto rozrezať pozdĺžne na polovičku. Spodnú časť korpusu umiestniť na podložku a okolo dať cukrárenskú obruč.
- Studené mlieko vyšľahať spolu so šľahačkovou smotanou a stužovačom ako aj vanilkovým cukrom do tuha. Pridať mascrapone a všetko spolu premiešať.
- Na pripravenú spodnú časť korpusu naniesť 2/3 mascarpone zmesy. Na to položiť vrchnú časť a natrieť zvyšok mascarpone krému.
- V chladničke nechať tuhnúť aspoň 4 hodiny. Potom rozkrájať ostrým nožom.
- Na záver granátové jabĺčko rozrezať, vybrať s neho zrnká a tie nechať odkvapkať od šťavy. Zrnká potom rozmiestniť po povrchu zákusku.
- Kdo chce môže ešte povrch posypať mletou škoricou alebo kakaom.