Quinoa patrí k aktuálne trendovým potravinám, ktoré sa často označujú ako super food, avšak v skutočnosti bola táto oblinina konzumovaná už starými Inkami. Táto ‘zlatá ryža inkov’ neobsahuje gluteín a okrem toho aj zasýti. Je bohatá na proteín a vitamíny. Spolu so zavaranou cviklou obsahujúcou vitamín C a semiačkami bohatými na Vitamíny B,C,E a minerály, je to ideálny pokrm tiež na posilnenie imunity.
Tento šalát sa výborne hodí buď ako príloha k mäsu alebo pre pracujúcich ako ako bezmäsitý zdravý obed, ktorý možno pripraviť deň vopred a zobrať zo sebou do roboty.
Postup:
- Za šálku quiona vložíme do hrnca a zalejeme 2 šálkami vrelej vody. Pridáme soľ a čierne korenie a necháme najskôr na miernom ohni 6 min. prikryté variť.
- Potom oheň vypneme a quinoa necháme ešte ďaľšćh 12min. prikrytú nabopnať.
- Medzitým pokrájame na kocky za šálku zavárenej cvikli a dáme do misky. Pridáme za 1/2 šálky semiačok (ja dávam tekvicové a slnečnicové, ale takisto možno pridať napríklad pínové oriešky).
- Do misky vložíme tiež vychladnutú quinoa ako aj za 3PL šťavy zo zaváranej cvikli a 2PL oleja.
- Na záver všetko dochutíme soľou a čiernym korením a dôkladne premiešame.
- Mne chutí najlepšie šalát na ďaľší deň, keď už je trochu odstáty.