Maltské vianočné pečivo (bez váženia)

Keď som sa minule na mojom blogu zverila s tým, že rada skúšam tradičné recepty z celého sveta, tak ma oslovila jedna mamička, či by som mohla vyskúšať aj tento tradičný recept z malty s cukrovou melasou. Inšpirovaná jedným receptom som sa dala na boj a z neho vznikli tieto chutné krúžky. Najviac ma na pečive zaujalo hlavne maslové cesto, do ktorého sa atypicky pridáva voda. Na počudovanie sa s ním fantasticky pracovalo a chuťovo ma tiež oslovilo. Určite ho vyskúšam aj s inými plnkami. Tentoraz však som sa pridŕžala tradičnej verzii tohto pečiva

Na plnku potrebujete:

  • 2PL cukrovej melasy
  • 1PL jahodovej marmelády
  • 1 balenie sekaných mandieľ (100g)
  • 6PL detskej krupice
  • 2PL kr. cukru

Na cesto potrebujete:

  • 1/2 balenia hl. múky (500g)
  • 1/2 balenia masla (125g)
  • 4PL pr. cukru
  • 1/2čl soli
  • 2 žĺtka (+1 žĺtko na potretie)
  • ca. 100ml vody

Postup:

  • Na cesto dáme misky múku, maslo, cukor a soľ ako aj maslo izbovej teploty.
  • Postupne za miesenia pridávame múku až vznikne nelepivé cesto. To miesime aspoň 10min. aby sa zvýšila elasticita cesta.
  • Potom cesto dáme do sáčku alebo zabalíme do potravinovej fólie a dáme na hodinu do chladu.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to dáme do hrnca melasu, marmeládu a cukor a necháme za miešania zovrieť. Potom odstavíme z ohňa.
  • Do zmesy pridáme mandle a krupicu a premiešame. Je dôležité plnku použiť ešte teplú, inak dosť stvrdne. Ak vychladne, možno ju krátko nahriať v mikrovlnke pred plnením cesta.
  • Cesto rozvaľkáme na tenko na pomúčenej pracovnej ploche. Cesto rozrežme na malé obdĺžniky (ca 10x 4cm) a na každý obdĺžnik nanesieme časť plnky.
  • Potom cesto zatočíme okolo plnky aby vznikol šúlec a tomu spojiť oba konce a vytvoriť tak kruh.
  • Krúžky položíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieť žĺtkom.
  • Na záver nožnicami spravíme na vrchu krúžkov malé zárezy až do plnky.
  • Pečieme pri 180°C ca. 15min. do zlatista.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*