Tieto vynikajúce sušienky sú vyrobené zo základného cesta, ktoré sa dá použiť v obmene na prípravu ktorýchkoľvek sušienok (čokoládových, s hrozienkami, s čokoládovými kúskami, s orieškami, s makom)…. Názov naznačuje základný pomer surovín, ktoré sa dajú veľmi ľahko uschovať v pamäti, takže je tento recept vždy po ruke.
Potrebujete:
- 300g hl.múky
- 200g masla izbovej teploty
- 100g cukru
- 1 vajíčko
- Štipka soli
Postup:
- Vajíčko vyšlahať s cukrom do penista.Ja používam kryštálový jemný cukor, samozrejme, že ešte jednodukšie je vyšlahať vajíčka s práškovým cukrom.
- Pridať múku, soľ a maslo a rukami miesiť pokiaľ nevznikne elastické cesto. Je dôležité miesiť rukami, nakoľko ich teplota napomáha k správnej konzistencii cesta (okrem toho je tak cestoraz-dva hotové).
- Potom cesto zabaliť do fólie (alebo obalu od masla) a nechať aspoň pol hodinu v chlade odpočívať.
- Vyrolovať na tenko a vykrojiť sušienky. Tie potom rozložiť na plech a piecť pri 180°C ca 5-10min.
Môj tip – moja mama vždy vedela všetko v kuchyni šikovne využiť a tak obalovala cesto do zvyšného obalu z masla. To má na sebe zvyšky tuku, takže sa na cesto nenalepí.
Pingback: Vianočné mlyny – Recepis.sk
Pingback: Arašídové krúžky – Recepis.sk