Tieto perníky som vyrobila raz omylom keď som nemala doma citróny a tak namiesto nich použila šťavu a kôru z pomaranču a odvtedy už ani inak nerobím. Receptov na medové pečivo je nekonečne veľa ale som si istá, že aj tento stojí za vyskúšanie. Výsledkom su mäkkučké a aromatické perníky a ich príprava je nenáročná.
Potrebujete:
- 2 vajíčka
- 120g kr. cukru
- 60g masla izbovej teploty
- 1čl sódy bikarbóny + 1čl citrónovej šťavy (tá aktivuje sódu)
- 400g hl. múky
- ½ prášku do pečiva
- 2PL perníkového korenia (prípadne kdo chce mať ešte aromatickejšie pridá sušený aníz, škoricu či pomleté klinčeky)
- 50g medu
- kôra z 1 pomaranča + 2PL šťavy z pomaranča
- 1 bielko na potretie
Postup:
- Je dôležité dbať na to, aby mali suroviny izbovú teplotu (vajíčka, maslo, atď.)
- Vajíčka vyšľahať s cukrom do penista.
- Pridať múku, sódu s citrónovou šťavou a šťavou a kôrou z pomaranča.
- Potom primiešať prášok do pečiva, perníkové korenie (+koreniny) a tekutý med (komu med doma stuhol ho dá krátko nahriať do mikrovlnky aby bol opäť tekutý)
- Následne všetky suroviny spolu dobre premiesiť až vznikne kompaktné cesto. Cesto je mierne lepkavé, netreba sa báť, po odstáti v chlade také lepkavé nebude. Ja ho miesim vždy rukami, nielen, že je to dobrý tréning 🙂 ale tiež vďaka teplote rúk sa položky lepšie spolu spoja.
- Hotové cesto do uzatvárateľnej nádoby a nechať 1-2 dni v chladničke oddychovať.
- Pred ďaľším spracovanín vybrať z chladničky a nechať cesto pri izbovej teplote aspoň 1hod. stáť, aby sa nahrialo.
- Potom cesto vyvaľkať na dobre pomúčenej pracovnej ploche na 1cm a formičkou vykrojiť medovníky. Tie poklásť na plech vyložený papierom na pečenie a pomazať bielkom.
- Piecť pri 180C ca. 10min. (Zavisí od hrubky cesta a trúby). Dôležité pri pečení je vybrať medovníky z trúby hneď potom ako začnú mať zlatistú farbu (ja si vždy prirovnávam, hneď ako sa im začnú červenať líčka :). Nie, keď sú už celé opečené. Zbytočným prepekaním totiž vyschnú a budú tvrdšie.
- Takto zavčas vybraté sú aj po týždňoch krásne mäkkučké. Po vybratí z trúby nechať najskôr 5min. vychladnúť na plechu až potom odobrať.
Uskladňovať najlepšie v uzatvárateľnej nádobe. Takto uskladnené vydžia čerstvé aj 2-3 týždne (pokiaľ sa dovtedy nepojedia)