Táto lahodná omáčka je výbornou prílohou k pečenému mäsu, knedli, či cestovinám. Omáčka neobsahuje gluteín.
Postup:
- 3 ks mrkvy ošúpať a pokrájať na plátky. 2 zemiaky ošúpať a takisto pokrájať na drobno ako aj pokrájať 1 cibuľu.
- Na 2PL masla a 1 čl oleja opiecť 1 cibuľku pokrájanú na drobno do zlatista.
- Pridať mrkvu ako aj zemiaky a krátko popražiť spolu, potom zaliať 250ml vody. Osoliť, okoreniť čierným korením a v zakrytom hrnci 15min. dusiť.
- Potom pár kusov mrkvy vybrať a odložiť stranou na ozdobu a zvyšok rozmixovať ponorným mixérom do hladka. Pridať 100ml sladkej smotany ako aj 1 čl octu a dobre premiešať.
- Podľa chute ešte dochutiť soľou, prípadne cukrom a pridať na drobno posekanú petržlenovú vňať. Nakoľko omačka obsahuje zemiaky, nieje žiadne dohusťovanie múkou nutné. Omáčka je krásne hustá.