Krásny aromatický chlebík, ktorý je nenáročný na prípravu a rozvonia celú kuchyňu. Okrem toho chlebík netreba krájať, stačí si jednotlivé kúsky odtrhnúť a jesť.
Potrebujete:
- 500g hladkej múky
- 2 vajíčka
- 1PL soli
- ½ čerstvých kvasníc
- 1 PL cukru
- 50g +50g roztopeného masla
- Ca. 150ml mlieka
- 2 strúčiky cesnaku a cesnaková vňať (prípadne pažitka)
Postup:
- Droždie rozdrobiť do misky, posypať cukrom a dobre premiešať. Potom prikyť a nechať 10-15min. stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku zmiešať zo soľou a roztopeným maslom, pridať tiež kvások a vajíčka. Potom pomaly prilievať mlieko až vznikne žiadaná elastická konzistencia.
- Cesto miesiť aspoň 10min. aby sa stalo pekne elastické. Potom prikryté nechať 1hod. kysnúť.
- Cesto potom rozvaľkať na šulec, ten rozkájať na rovnako veľké kúsky. Obdĺžikovú formu na pečenie vymastiť.
- Druhú časť masla zmiešať s rotlačeným cesnakom, na jemno pokrájanou vňaťou a štipkou soli.
- Potom do formy dať vždy kus cesta, pomazať cesnakovým maslom a opäť cesto. Z hore uvedeného cesta mi vystačí na 2 formy.
- Chlebík piecť pri 200° ca. 25min. do hnedasta.