Na rozdiel od môjho manžela neobľubujem veľmi pizzu, zato ale mám rada jednohubky z pizzového cesta. A tak keď pripravujem manželovi pizzu, tak väčšinou polovičku cesta zúžitkujem na ušľachtilejšie účely ako napriklad na tieto rýchle tyčinky s makom.
Na základne pizza cesto potrebujete (toto množstvo vystačí na 2 pizze alebo 2 plechy tyčiniek mit ca. 30 tyčiniek):
- 500g hl. múky
- ½ čerstvých kvasníc
- 1PL kr. curku
- 1PL soli
- 2-3PL oliv. oleja
- ca. 250ml teplej (nie horúcej) vody
Postup:
- Kvasnice rozdrtiť do misky a posypať cukrom. Dobre premiešať a nechať 10min. stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku dať do misky na miesenie, pridať soľ, oliv. olej a kvások. Postupne pridávať vodu (nie všetko naraz ale po malých dávkach) až pokiaľ sa vytvorí jemné nelepivé elastické cesto. Potom cesto nechať aspoň 10min. miesiť. To zvýši celkovú elasticitu cesta.
- Cesto potom uzavrieť do nádoby na kysnutie a buď nechať vonku hodinu kysnúť, keď sa má hneď ďalej spracovať, alebo dať do chladničky a nechať pomaly kysnúť, keď cesto treba až na ďaľší deň (takzvané pomalé kysnutie). Pri pomalom kysnutí treba cesto z chladničky ca. 15min. vybrať pred ďaľším spracovaním aby dostalo izbovú teplotu.
- Cesto potom rozgúľať na pomúčenej pracovnej ploche. Polovičku cesta (p.obrázok) potrieť maslom a posypať makom ako aj soľou. Druhú polovičku potrieť rajčinovým pretlakom ochuteným soľou, cukrom, čierným korením, sušeným cesnakom a sušenými bylinkami (napr. tymián, bazalka, oregano).
- Na záver diagonálne preložiť na polovičku vždy jeden pás tak aby sa maková vrstva dostala na rajčinovú a potom pomocou rúk zatočiť a hotovú tyčinku položiť na plech vyložený papierom na pečenie.
- Tyčinky piecť pri 200⁰C ca. 25min. do zlatista.