Kysnuté mandlové uzlíky s čerešnami

Asi to už mám v povahe, že nerada opakujem viackrát za sebou tie isté recepty a tak keď som minule sa rozhodla robiť škoricové uzlíky nejako mi to nedalo pokoja až pokiaľ som si nespomenula, že raz som už jedla plnené čerešňami a mandlami a že to bola dobrota. Takže inšpirovaná touto skúsenosťou vznikli aj tieto uzlíky, ktoré chutia po marcipáne a čerešniach a sú naozaj výborné i keď mnohí by tú kombináciu skôr skepticky zavrhli. Preto odporúčam aj skeptikom ich vyskúšať :).

Na cesto potrebujete:

  • 50g masla izbovej teploty
  • 350g hl. múky
  • 1 vajíčko
  • 150ml mlieka
  • ½ čerstvých kvasníc
  • 50g kr. cukru

Na plnku potrebujete:

  • 1 zaváraninový pohár čerešní bez kôstky a bez šťavy (ca. 350g)
  • 100g Amarettiny (mandľové talianské keksíky)
  • 100g sekaných mandlí
  • 5PL jahodovej /čerešňovej marmelády

Na mrveničku

  • 1 žĺtko
  • 50g masla izbovej teploty
  • 50g pr. cukru
  • 100g hl. múky

Postup:

  • Najskôr kvasnice rozmrviť do misky a posypať ich 1PL kr. cukru. Dobre lyžičkou premiešať a nechať postáť 10min. pokiaľ sa nevytvorí kvások.
  • Cukor rozmiešať v mlieku pokiaľ sa rozpustí. Do múky pridať vajíčka, mlieko s cukrom ako aj kvások a nechať aspoň 5min. spolu miesiť pokiaľ vznikne elastické cesto. To nechať 1hod. v kľude kysnúť.
  • Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkať na obĺžnik. Ten potrieť naskôr marmeládou a potom posypať rozdtenými keksíkami amarettiny. Ďalej posypať cesto 2/3 sekaných mandlí. Na záver rozdeliť na cesto odkvapkané čerešne a cesto po dĺžke zrolovať.
  • Z cesta odkrojiť ca. 2cm hrubé šúlce a tie klásť na širokou stranou na vymastenú zapekaciu nádobu. Medzi jednotlivými kruhami treba nechať malý odstup, cesto počas pečenia ešte narastie. Potom nádobu prikryť kuchynskou utierkou a nechať ešte 20min. odpočívať.
  • Na mrveničku dať do nádoby cukor, maslo, žĺtok a múku a pomocou rúk vytvoriť mrvivé cesto. To potom prerozdeliť na nakysnuté uzlíky. Na záver posypať uzlíky zvyšnými mandlami.
  • Piecť v predhriatej rúre pri 180⁰C do zlatista (ca. 35min).
pred kysnutím

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*