Tento jablkový mrežovník zvykla robievať moja stará mama ku koncu letných prázdnin, keď už začali dozrievať jablká a bola to vždy veľká dobrota. Tentoraz som použila malú tarte formu (polovička bežného plechu), kdo chce teda na celý plech použije zo všetkého dvojnásobné množstvá.
Potrebujete:
- 125g masla izbovej teploty
- 1 vajíčko
- 50g pr. cukru
- 200g hl. múky
- 1/2PL prášku do pečiva
- 2PL bieleho jogurtu (kyslej smotany)
okrem toho:
- 3-4 väčšie jablká
- 1 vanilkový cukor
- 4PL kr. cukru
- 2PL škorice
- 50g sekaných orieškov (napr. mandle alebo vlašské orechy)
- pripadne za hrst susenych hrozienok namocenych vo vode
Postup:
- Maslo zmiešať spolu cukrom, múkou, jogurtom a práškom do pečiva a vypracovať hladké cesto. To najlepšie na pol hodinu dať do chladu aby sa s ním ľahšie pracovalo.
- Potom cesto vyrolovať medzi 2 papiermi na pečenie a pomocou spodného papiera preniesť na predmastený plech/tarte formu.
- Prebytky cesta zrezať a opäť premiesiť a vygúľať. Pomocou nožíka rozrezať zvyšné cesto na rovnako hrubé prúžky.
- Medzitým postrúhať jablká na hrubom strúhadle. Pridať k nám vanilkový a kr. cukor ako aj škoricu a premiešať. Naniesť na cesto vo forme a posypať posekanými orieškami.
- Potom na cesto klásť pásy zo zvyškov cesta tak aby vytvorili mriežku.
- Piecť pri 180⁰C do zlatista (ca. 30min.). Z formy vybrať až keď je cesto úplne vychladnuté lebo cesto je krehké.