vyborny jablkovy mrezovnik ako od babicky recept

Jablkový mrežovník ako od mojej starej mamy

Tento jablkový mrežovník zvykla robievať moja stará mama ku koncu letných prázdnin, keď už začali dozrievať jablká a bola to vždy veľká dobrota. Tentoraz som použila malú tarte formu (polovička bežného plechu), kdo chce teda na celý plech použije zo všetkého dvojnásobné množstvá.

Potrebujete:

  • 125g masla izbovej teploty
  • 1 vajíčko
  • 50g pr. cukru
  • 200g hl. múky
  • 1/2PL prášku do pečiva
  • 2PL bieleho jogurtu (kyslej smotany)

okrem toho:

  • 3-4 väčšie jablká
  • 1 vanilkový cukor
  • 4PL kr. cukru
  • 2PL škorice
  • 50g sekaných orieškov (napr. mandle alebo vlašské orechy)
  • pripadne za hrst susenych hrozienok namocenych vo vode

Postup:

  • Maslo zmiešať spolu cukrom, múkou, jogurtom a práškom do pečiva a vypracovať hladké cesto. To najlepšie na pol hodinu dať do chladu aby sa s ním ľahšie pracovalo.
  • Potom cesto vyrolovať medzi 2 papiermi na pečenie a pomocou spodného papiera preniesť na predmastený plech/tarte formu.
  • Prebytky cesta zrezať a opäť premiesiť a vygúľať. Pomocou nožíka rozrezať zvyšné cesto na rovnako hrubé prúžky.
  • Medzitým postrúhať jablká na hrubom strúhadle. Pridať k nám vanilkový a kr. cukor ako aj škoricu a premiešať. Naniesť na cesto vo forme a posypať posekanými orieškami.
  • Potom na cesto klásť pásy zo zvyškov cesta tak aby vytvorili mriežku.
  • Piecť pri 180⁰C do zlatista (ca. 30min.). Z formy vybrať až keď je cesto úplne vychladnuté lebo cesto je krehké.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.