Toto cesto je chuťovo veľmi krehké a ľahké na prípravu. Výborné cesto na prípravu ovocných taštičiek či koláčov na plech. Recept som zdedila po tete môjho manžela a v rôznych obmenách sa u nás často vyskytuje na jedálnom lístku.
Cesto:
- 250g bieleho jogurtu
- 200g masla izbovej teploty
- 1 vajíčko
- 100g práškového cukru
- Ca. 500g hl. múky
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
Postup:
- Jogurt zmiešame s vajíčkom a cukrom ako aj vanilkovým cukrom a dobre prešľaháme. Pridáme maslo a prášok do pečiva. Postupne pridávame hladkú múku. Múku treba pridávať postupne a miesiť až vznikne hladké ale nelepivé cesto.
- Cesto necháme 20-30min. chladiť aby sa s ním lepšie pracovalo.
- Následne cesto vygúľame na pomúčenej pracovnej ploche do 0,5cm hrúbky. Potom ho pokrájame buď na trojuholníky alebo štvorce a tieto plníme.
- Alternatívne môžeme rozdelit cesto na polovičku a vygúľať oba diely na šírku plechu. Na spodný plát položiť postrúhané ovocie a na vrch položiť vrchný plát cesta do ktorého sme vidličkou spravili zopár vpichov.
- Pečieme pri 180°C ca. 20-30 min. do zlatista.
Pingback: Krehký jablkový koláč z jogurtového cesta – recepis.sk