Základné jogurtové cesto bez kysnutia

Toto cesto je chuťovo veľmi krehké a ľahké na prípravu. Výborné cesto na prípravu ovocných taštičiek či koláčov na plech. Recept som zdedila po tete môjho manžela a v rôznych obmenách sa u nás často vyskytuje na jedálnom lístku.

Cesto:

  • 250g bieleho jogurtu
  • 200g masla izbovej teploty
  • 1 vajíčko
  • 100g práškového cukru
  • Ca. 500g hl. múky
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ prášku do pečiva

Postup:

  • Jogurt zmiešame s vajíčkom a cukrom ako aj vanilkovým cukrom a dobre prešľaháme. Pridáme maslo a prášok do pečiva. Postupne pridávame hladkú múku. Múku treba pridávať postupne a miesiť až vznikne hladké ale nelepivé cesto.
  • Cesto necháme 20-30min. chladiť aby sa s ním lepšie pracovalo.
  • Následne cesto vygúľame na pomúčenej pracovnej ploche do 0,5cm hrúbky. Potom ho pokrájame buď na trojuholníky alebo štvorce a tieto plníme.
  • Alternatívne môžeme rozdelit cesto na polovičku a vygúľať oba diely na šírku plechu. Na spodný plát položiť postrúhané ovocie a na vrch položiť vrchný plát cesta do ktorého sme vidličkou spravili zopár vpichov.
  • Pečieme pri 180°C  ca. 20-30 min. do zlatista.

One Comment

  1. Pingback: Krehký jablkový koláč z jogurtového cesta – recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*