Rada skúšam tradičné recepty a pri minulej návsteve Prahy sme sa doslova potkýnali na každom rohu a obchodíky predávajúce trdelník. Pražský trdelník bol chutný ale pre mňa sa spája tento pokrm v prvom rade so Skalicou, ktorá je pre svoj trdelník známa.
Potrebujete:
- 650g polohrubej múky
- 20g čerstvého droždia
- 150g kr. Cukru
- 4 žĺtka
- 50g roztopného masla
- Ca. 200ml mlieka izbovej teploty
- Okrem toho 20g roztopeného masla a 100g malých orieškov t 2;
Postup:
- Cukor roztopiť v mlieku a pridať rozdrobené drždie. Nechať aspoň 10min. stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Ten zmiešať s múkou a žĺtkami a mliekom a vypracovať vláčne cesto (podľa potreby ešte pridať mlieko), ktoré by sa malo aspoň 10min miesiť. Cesto potom zakryté nechať hodinu kysnúť.
- Potom cesto rozdeliť na polku a vygúľať rukamy do dlhého šulca. Drevený úzky valček alebo alternatívnu palicu obaliť alobalom a ten dobre pomastiť aby sa naňho cesto neskôr nelepilo. Potom postupne natáčať naňho cesto kol dokola až do stredu tyče. Potom to isté opakovať s druhou časťou cesta. Spoj dobre spojiť a cesto nechať 10min. oddychovať.
- Následne cesto pomazať roztopeným maslom a obaliť bohato v malých kúskoch orechov (ja som použila sekané mandle). Ešte všetko dobre posypať kryštálovým cukrom a položiť na plech, ktorý je o trošku menší ako tyc aby trdelník sa nedotýkal spodku plechu a dal sa točiť.
- Pri 150°C piecť a každých 5-10min otáčať aby sa ro všetkých strán rovnomerne opiekol. Keď je zo všetkých strán zlatistý prikryť alobalom a nechať ešte 10-15 dopiecť.
- Nechať úplne vychlandnúť až potom vytiahúť zo stredu drievko a pokrájať na plátky.