Táto plnka pripomína trochu štrúdlu nakoľko je veľmi šťavnatá a dominuje cestu. Je to veľká dobrota.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 40g kr. Cukru
- ½ čerstvých kvasníc
- 1 PL kr. Cukru na kvások
- 1 čl soli
- 100g roztopeného masla
- 250ml mlieko
Plnka:
- 200g maku
- 100g kr.cukru
- 2 jablká
- Za 2 hrste hrozienok
- Vanilkový cukor
- 2PL masla izbovej teploty
- Šálka horúceho mlieka
- Žĺtko na potretie
Postup:
Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme 10minúty postáť až sa vytvorí kvások.
Základné cesto vypracujeme- múku zmiešame s kvások, maslom, mliekom, cukrom a solou a potom necháme hodinu vykysnúť.
Potom premiesime cesto a rozdelíme ho na polku (z uvedeného množstva vyvstanú 2 záviny na dĺžku plechu). Každú polku potom rozgúľame na obdĺžnik.
Pripravíme si plnku. Na to zomelieme mak na jemno a zalejeme ho horúcim mliekom. Necháme ho krátko nabopnať. Pridáme maslo, jablká postrúhané na hrubo, cukor, vanilkový cukor a dobre spolu premiešame.
Potom plnku lyžičkou rozotrieme plnku po celom ceste. Na záver posypeme sušenými hrozienkami.
Cesto pozdĺžne zatočíme do závinu a preložíme na plech. Posledná časť, kde je cesto spojené by mala ostať na spodku plechu. Do závinu spravíme pár vpichov.
Povrch závinu ešte potrieme žĺtkom a potom necháme piecť pri 180°C ca. 25 min. do zlatista. Pred krájaním necháme úplne vychladnúť.