Makový závin s hrozienkami

Táto plnka pripomína trochu štrúdlu nakoľko je veľmi šťavnatá a dominuje cestu. Je to veľká dobrota.

Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 40g kr. Cukru
  • ½ čerstvých kvasníc
  • 1 PL kr. Cukru na kvások
  • 1 čl soli
  • 100g roztopeného masla
  • 250ml mlieko

Plnka:

  • 200g maku
  • 100g kr.cukru
  • 2 jablká
  • Za 2 hrste hrozienok
  • Vanilkový cukor
  • 2PL masla izbovej teploty
  • Šálka horúceho mlieka
  • Žĺtko na potretie 

Postup:

Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme 10minúty postáť až sa vytvorí kvások.

Základné cesto vypracujeme- múku zmiešame s kvások, maslom, mliekom, cukrom a solou a potom necháme hodinu vykysnúť.

Potom premiesime cesto a rozdelíme ho na polku (z uvedeného množstva vyvstanú 2 záviny na dĺžku plechu). Každú polku potom rozgúľame na obdĺžnik.

Pripravíme si plnku. Na to zomelieme mak na jemno a zalejeme ho horúcim mliekom. Necháme ho krátko nabopnať. Pridáme maslo, jablká postrúhané na hrubo, cukor, vanilkový cukor a dobre spolu premiešame.

Potom plnku lyžičkou rozotrieme plnku po celom ceste. Na záver posypeme sušenými hrozienkami.

Cesto pozdĺžne zatočíme do závinu a preložíme na plech. Posledná časť, kde je cesto spojené by mala ostať na spodku plechu. Do závinu spravíme pár vpichov.

Povrch závinu ešte potrieme žĺtkom a potom necháme piecť pri 180°C ca. 25 min. do zlatista. Pred krájaním necháme úplne vychladnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*