Aj keď nieje práve sezóna ríbezlí, ale tieto možno rovnako ako iné drobné ovocie (maliny, čučoriedky) kúpiť aj hlboko mrazené a tak si dopriať aspoň kulinárne cez celý rok kúsok leta.
Na cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr.cukru
- 100 kukuričného škrobu
- 50g strúhaného kokosu
- 50g hl.múky
- 2Pl teplej vody
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 prášku do pečiva
Plnka:
- 100g strúhaného kokosu
- 250ml mlieka
- 1 salko
- 1 balenie práškovej želatíny
- 4Pl vody
Okrem toho:
- ca. 200g Ríbezlí (alebo iné drobné ovocie, môže byť aj mrazené- ak použijete mrazené je dobré ho nechať rozmraziť v sítku aby prípadná tekutina z neho stiehla predtým než sa položí na korpus)
- 250ml vody
- 4pl cukru
- 1 balenie červenej želatíny
- Biela čokoláda na ozdobu
Postup:
- Žĺtka vyšlahať s cukrom, vanilkovým cukrom a 2Pl vody do penista.
- Pridať kokos, škrob a múku. Potom primiešať vyšlahané bielka a pomalými pohybmi ich primiešať k cestu.
- Na záver vyliať cesto do vymastenej formy a piecť v predhriatej rúre pri 160°C ca 40min.
- Kokos zaliať zohriatým mliekom a nechať aspoň hodinu stáť aby nabopnal. Potom pridať salko a premiešať.
- Želatínu nechať krátko nabopnať v troche teplej vody a potom zmiešať s kokosovou zmesou. Je dôležité všetko dôkladne premiešať aby sa želatína dobre spojila z ostatnými surovinami.
- Korpus prekrojiť na polku, dať okolo obruč na zákusky a vyliať na spodný korpus kokosovú zmes. Na tú položiť druhú časť korpusu a dobre pritlačiť aby sa plnka rozložila rovnomerne. Nechať krátko odpočívať v chlade.
- Na vrchný diel korpusu poukladať drobné ovocie. Červenú želatínu pripraviť v 250ml vody spolu s 4Pl cukru, zohriať za miešania pokiaľ sa všetko neroztopí a nechať trochu vychladnúť. Potom ňou poliať ríbezle (alebo iné drobné ovocie).
- Tortu nechať aspoň pol dňa stáť v chlade aby želatína dostatočne stuhla.