Knedlíky zo špiku hovädzích kostí

Vraj už praveký ľudia konzumovali špik z kostí, ktoré slúžili na posilnenie celého organizmu. U nás doma sme ho jedávali ešte teplý na chlebe, už len troška soli a ako deti sme sa ho nevedeli dojesť. Je to dobrota i keď opticky žiaden krásavec a oplatí sa ho vyskúšať. Napríklad vo forme týchto chutných knedlíkov v hovädzom vývare.

Potrebujete:

    null
  • Špik z 2-3 kostí (ca. 40g)
  • 40g masla izbovej teploty
  • 1 vajíčko a 2 žĺtka
  • Ca.50g strúhanky
  • Ca. 50g krupice
  • Soľ, čierne korenie a za hrsť pokrájanej petržlenovej vňate
dav

Postup:

  • Kosti uvariť s koreňovou zeleninou a soľou a vyrobiť silný vývar. Keď je hotový, kosti pozorne vybrať aby z nich nevytiekol špik a keď trochu vychladnú, tak špik vydlabať do misky.
  • Pridať k nemu vajíčka, žĺtka, maslo, strúhanku a toľko krupice aby vznikla pevnejšia masa.
  • Vodu nechať zovrieť a osoliť. Pomocou 2 lyžičiek (prekladaním z jednej na druhú) alebo pomocou malej naberačky na zmrzlinu formovať knedlíky a tie hneď hádzať do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch (ca.2min) sú hotové, už ich treba len vybrať.
  • Servírovať s horúcim vývarom.
špiková kosť

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*