Výborné slané pečivo, ktoré sa dá pripraviť na mnoho spôsobov – plnené syrom, hovädzím mäsom, alebo len s prímesom Feta syru, či ako v tomto prípade s olivami.
Potrebujete:
- 250g masla izbovej teploty
- šálka (250ml) bieleho jogurtu
- šálka kyslej smotany
- 3 vajíčka + žĺtko na potretie
- 1 PL cukru
- 1 PL soli
- 2 prášky do pečiva
- ca. 1kg hl. múk
- sézam na posypanie
Postup:
- Maslo zmiešať s jogurtom, smotanou, vajíčkami, cukrom, soľou a práškom do pečiva.
- Postupne pridávať múku a vždy dobre prepracovať cesto. Múku pridávať po dávkach aby sa vždy všetko dobre premiešalo. Cesto by malo byť hladké, mierne lepkavé.
- Kdo chce cesto plniť, vyvaľká ho na hrubo, vykrojí kruhy, tie potom naplní a strany spojí. Ja som neplnila ale pridala do hotového cesta na malé kusy pokrájané čierne olivy. Potom som rukami vytvarovala rovnako veľké guľky a tieto kládla na plech, kde som ich mierne rukou pritlačila.
- Na záver koláčiky treba pomazať žĺtkom a posypať sézamom. Piecť pri 200C do zlatista (ca. 20min).
Tento recept mám od našej známej z Turecka, ktorá je výborná kuchárka. Je možné ho samozrejme vyrobiť aj z polovičného množstva surovín. Najlepšie chutia čerstvo vybraté z rúry.