Tieto rezy prekvapia svojou veľmi harmonickou chuťou horkého kakaa a sladko-kyslých višní. Najlepšie chutia po aspoň dni strávenom v chladničke.
Potrebujete:
Na cesto:
- 4 vajíčka
- 150g kr.cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100ml vody
- 100ml oleja
- 50g kukuričného škrobu
- 50g kakaa
- 100g hl.múky
- ½ balenia prášku do pečiva
Okrem toho:
- 1 pohár zaváraných višní (aj so šťavou)
- Višňová marmeláda
- 2 balenia červenej želatíny
- 2 PL kr.cukru
- 300ml studeného mlieka
- 2 šlahačky v prášku
- 1 stužovač slahačky
- Kakao na posypanie
Postup:
- Najskôr si pripravíme piškótové cesto. Nato vyšlaháma najskôr osobitne bielky so štipkou soli a odložíme ich bokom. Potom vyšlaháme žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme vodu a olej a ďalej šlaháme. Potom pridáme suché položky cesta- múku, prášok do pečiva, škrob a kakao. Keď je cesto dobre spolu premiešané vmiesime jemne vyšlahané bielka.
- Cesto vylejeme do papierom na pečenie vyloženej obĺžnikovej formy (moja ma 42x33cm) a necháme pri 180°C piecť pokiaľ piškóta nezačne voniať (ca.40min). Cesto následne nechať dobre vychladnúť.
- Medzitým zliať višne zo štavy a štavu zachytiť do odmerky. Priliať toľko vody aby bolo celkovo 500ml tekutiny a pridať cukor. Nádledne dať tekutinu do hrnca a vmiešať želatínu. Nechať za miešania zovriať a hneď stiahnúť zo šporáka. Potom aspoň 10min. Odložiť bokom aby trochu vychladla.
- Vychladnuté cesto najskôr potrieme marmeládou, potom naň položíme zavarené višne (zopár odložíme bokom na ozdobenie) a okolo korpusu umiestnime cukrárenskú obruč. Keď želatína mierne vychladla, tak vylejeme na pripravené višne a necháme aspoň 2 hodiny v chlade stuhnúť.
- Potom mlieko vyšlaháme so šlahačkou v prášku a stužovačom do pevna. Nanesieme na stuhnutú želatínu, zarovnáme nožom a posypeme kakaom na pečenie. Koláč necháme aspoň zopár hodín v chlade tuhnúť.