Piškóta, ktorá tvorí základ tejto torty vznikla raz u mna z núdze, keď boli všetky obchody zatvorené a doma som mala už len 2 vajíčka. Piškóta je nádherne nadýchaná a lahká, doslova sa rozplýva na jazyku. Okrem toho chutí intenzívne po čokláde a mandliach. Je to technicky nenáročný dezert, ktorý možno pripraviť úplne bez váženia len za pomoci 1 hrnčeka (klasický s 300ml).
Na tortu potrebujete:
- 2 vajíčka
- 1 šálku cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 šálku kukuričného škrobu
- 1 šálku kakaa
- 1 sálku pomletých mandlí
- 1 šálku oleja
- 1 šálku sladkej smotany
Na plnku potrebujete:
- 2 balenia smotanového syra (napr. Lučina, prípadne mascarpone)
- Štipka soli (pokiaľ už nieje smotanový syr jemne dochutený, potom netreba)
- 1 balenie creme fraiche
- 5 PL práškového cukru
- Kôra z 1 citróna
- Na ozdobu zrnká z granátového jabĺčka
Postup:
- Vajíčka vyšlahať s cukrom do penista. Pridať šlahačkovú smotanu a vanilkový cukor a ďalej 2 min šľahať. Ďaľej pridať olej a takisto spolu dobre šľahať až pokial nevznikne nadýchaná zmes.
- Následné pridať suché zložky – škrob, kakao, mandle a práčok do pečiva a dobre spolu premiešať. Miešať treba opatrne aby cesto nestratilo lahkosť, ktorú získalo pri šľahaní tekutých zložiek.
- Cesto vložiť do vymastenej okrúhlej torty na koláče (použila som s priemerom 26cm) a nechať v predhriatej rúre piecť pri 180°C ca 40min. pokial piškóta nestuhne (otestovať najlepšie vpichom špáratka, keď už na ňom nedrží cesto, tak je piškóta hotová). Následne nechať vychladnúť.
- Medzitým zmiešať smotanové syry s creme fraiche s preosiatým práškovým cukrom ako aj s kôrou z citrónu.
- Vychladnutú piškótu rozrezať nna polovičku a trocha piškóty z krajov odrezať a odložiť bokom. Tieto sa použijú neskôr na ozdobu vrchnej časti piškóty.
- Polovičku syrovej zmesy natrieť na spodný korpus a priložiť vrchnú časť korpusu. Na tu natrieť zvyšný krém.
- Na záver ozdobiť tortu rozmrvenou piškótou, ktorú sme si odložili a jadierkami z granátového jabĺčka.